Izaberi jezik:
Tema broja

PROTIVREČNOSTI KONCEPTA I POLITIKE EVROPSKE UNIJE

KRIZA EVROPSKE UNIJE I EFEKTI PRIDRUŽIVANJA

U radu se razmatra jedno od najvećih problema danas u svetu - kriza u Evropskoj uniji i evro zoni kao „srcu“ Unije, posebno iz aspekta finansijske i bankarske krize. U prvom redu se vrši dublja analiza finansijske kri­ze, veliki potresi u bankarskom, . . .

ZAŠTO JE EU (GEO)POLITIČKI NESAMOSTALNA?

Ovaj rad se bavi trenutnim položajem EU u odnosu na SAD i NATO. Doprinos SAD i NATO formiranju EU je veliki. Istovremeno, uticaj SAD i složeni odnosi sa NA­TO su i prepreka čvršćoj političkoj integraciji evropskih država. U tom smislu, struktura ovog . . .

POSLEDICE PRIDRUŽIVANJA ISTOČNE EVROPE EU

Preko dvadeset godina traje proces pridruživanja Istočne Evrope EU. Izuzimajući Rusku Federaciju i Belorusiju, sve države Istočne Evrope su u procesu pridruživanja ili su već postale članice EU. Uporedni podaci iz no­vih istočnovropskih članica . . .

ISPOVEST EVROSKEPTIKA

Ogled se bavi evroskepticizmom njegovog autora, mr Vladimira Dimitrijevića, koji objašnjava hrišćanske korene svog neprihvatanja EUtopijske zamisli, zasnovane na čitanju istočnopravoslavne tradicije i njenog odnosa prema Zapadu. U tekstu je dat pregled . . .

OGLEDI I STUDIJE

Prijavi se za newsletter

ç