Изабери језик:

Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и процес ЕУ интеграција

Институт за политичке студије заједно са Сорбоном Париз IV ће у току 2020. и 2021. године реализовати пројекат Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и процес ЕУ интеграција. Реч је о пројекту билатералне сарадње Француске и Србије у области науке „Партнерство Hubert Curien” (PHC) – Павле Савић, који ће финансирати Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарство за спољне послове и Европу Републике Француске.

Руководиоци пројекта су проф. др Sacha Markovic (Сорбона Париз IV) и др Александра Колаковић, научни сарадник. Чланови Пројекта са српске стране су: др Јелена Тодоровић Лазић, научни сарадник, др Драган Траиловић, научни сарадник и МА Младен Лишанин, истраживач сарадник.

Пројекат Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и процес ЕУ интеграција има за циљ да кроз интердисциплинарну сарадњу француских и српских научника истражи односе између Француске и Западног Балкана у светлу историјски наслеђених и актуелних представа, предрасуда, „слике другога“, културе сећања, трансфера идеја и улоге коју Француска има у процесима евроинтеграција и геополитичких промена на Западном Балкану (процес приступања држава Западног Балкана Европској унији, преговори око статуса Косова и Метохије, отварање приступних поглавља, промене у друштвима и државама, односи у региону, европеизација, као и укрштени француско-српски поглед на САД, Русију и Кину). Очекујемо да кроз сарадњу изградимо мрежу научника који су посвећени изучавању региона Западног Балкана.