Изабери језик:

Мирослав Ивановић

  • Адреса: /
  • Email: /
  • Телефон: /
  • LinkedIn: /

Институт за криминолошка и социолошка истраживања, Београд.

периодика

ГЛАВНИ ГЕОПОЛИТИЧКИ ВЕКТОР У ПОСТСОВЈЕТСКОМ ВРЕМЕНУ И КАКО ОДГОВОРИТИ НА ЊЕГА

Као главни геополитички вектор у савременом свету одредили смо наступање Запада према Русији. Тај вектор има два правца запад-исток и југ-север. НАТО пакт се шири према границама Русије а војна инфраструктура се све више оснажује. У исто време води се економски и пропагандни рат против Русије, што се може окарактерисати као нови хладни рат. Оваква ситуација је веома опасна и представља претњу светском миру и доводи до могућности трећег светског рата и употребе нуклеарног оружја. Наводимо могуће одговоре Русије на овакве изазове.

периодика

БОРБА ЗА ЕВРОПУ

Разматрамо питање шта значи борба за Европу у данашњој Срији. Одговор се креће у две равни: културној и политичкој. Показујемо да ми у кулутурно-цивилизацијском смислу не припадамо Европи, то јест романо-германској цивилизацији. Ми смо засебна, словенско-византијска цивилизација. Политички интереси за улазак у ЕУ и НАТО не постоје. Осим губитка независности, територијалних губитака и даљег распада нације не можемо имати никакве користи. Економски интереси такође не могу бити гарантовани приступањем ЕУ. Актуелно стање, противно овим аналитичким констатацијама управо је супротно. Процеси евроинтеграције су достигли такав степен да је политичка и културна независност земље сведена на минимум, што је зааправо стање окупације.

периодика

СТО ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Прикат зборника: Сто година од почетка Првог светског рата, уредници: Јован Ћирић, Мирослав Ђорђевић, Институт за упоредно право, Интермекс, За­вод за уџбенике, 2014.

ç