Изабери језик:

Драган Тодоровић

  • Адреса: /
  • Email: /
  • Телефон: /
  • LinkedIn: /

Министарство спољних послова Републике Србије.

периодика

РАЗВОЈ ИСЛАМИСТИЧКОГ ПОКРЕТА У ЛИБИЈИ

Либија је до 2011. године била земља са умереним и толерантним исламом, без организованог исламистичког покрета, сем у појединим временским периодима. С једне стране, режим пуковника Моамера ел Гадафија је гушио сваки покушај раста исламизма, а са друге, огромна већина либијског народа није исказивала велики ентузијазам према исламском екстремизму превасходно због припадности традиционално умереном исламу који никада није био наклоњен верском екстремизму. Једини регион у коме су исламисти повремено стварали своја упоришта био је предео око Бенгазија и Зелених планина на истоку земље.

Ситуација је убрзано почела да се мења почетком „Арапског пролећа“ које је захватило и Либију. Две најважније последице „Арапског пролећа“ и такозване револуције у Либији биле су потпуно девастирање државе уз престанак функционисања њених институција, те неконтролисани раст екстремног исламизма, па и тероризма. Из ове две последице је проистекао и низ других, што је све заједно условило да је Либија постала једна од највећих жртава „Арапског пролећа“.

периодика

САВРЕМЕНИ ТЕРОРИЗАМ - „АЛ КАИДА У ИСЛАМСКОМ МАГРЕБУ“

Тероризам остаје једно од главних зала данашњице без обзира на ликвидацију Осаме бин Ладена. Његова активност не познаје ни границе ни веру. Скоро да нема дела земљине кугле на којој није присутан неки од облика терористичког деловања. Африка није изузетак, већ насупрот, годинама уназад представља веома погодно тло за терористичке ак­ције. Треба се подсетити Алжира деведесетих, напада на америчке амбасаде у Танзанији и Кенији, напада на синаго­гу у Djerbi у Тунису, многобројне акције у Сомалији, Судану, Мароку, Египту. Током времена, на северу континента искристалисала се једна организација која je изворно потекла из Алжира, али која је данас наднационална са екстремном салафистичком идеологијом и џихадизмом као основом своје доктрине. Реч је о ал Каиди у исламском Магребу, органи­зацији која je била неправедно запостављена у истраживањима о тероризму, али која се последњих година појављује као озбиљна опасност по државе региона северне Африке, Сахела и Сахаре у којем се налази велики број земаља које су више или мање већ искусиле последице деловања ове терори­стичке групе.

ç