Изабери језик:
Тема броја

ИСТОРИЈСКИ И ТЕОРИЈСКИ ПРИСТУПИ У ДИЈАЛОГУ О МОДЕЛИМА РЕШЕЊА СТАТУСА КИМ

ПОЛИТИЧКИ И НАЦИОНАЛНИ АСПЕКТИ ДРЖАВНОГ ПИТАЊА СРБИЈЕ У ДИЈАЛОГУ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Сажетак

Националну и државну политку Србије, усмерену на решавање проблема Косова и Метохије, потребно је водити са становишта реализовања виталних националних и државних интереса Републике Србије. У језгру тих интереса налазе се вредности територијалног интегритета и суверениости Србије на читавом државном простору укључујући и јужну аутономну покрајину. Одатле је реинтеграција територије покрајине КиМ примарни национални и државни интерес који условљава интеграцију Србије у Европску унију. Да би се ти интереси одредили и испољили, те остварили и што ефикасније заштитили, потребан је унутарнационалани консензус око његових оптималних политичких и уставноправних облика. Унутрашњи дијаог има сврху само уколико се одвија у духу отворене и искрене размене мишљења о свим уставноправним и државнопраавним могућностима решавања косметског проблема са којим се у погоршаним српско/албанским односима суочава Република Србија и српски народ у целини. Дијалог о Косову и Метохији није почео недавно, он је заправо неизоставни део овдашње, давније и скорије историје. Отуда је потребно имати на уму да научни допринос у трагању за оптималним решењем не би требало оптерећивати кратким интервалима трајања и крајњим роковима окончања. Проблем КиМ је исувишпе обремењен унутрашњим и спољашњим супротностима и искључивостима, да би био решаван и разрешаван брзим и наглим, недовољно припремљеним одлукама. У потрази за обострано прихватљивим српско/албанским решењем косметско проблема потребно је имати добру вољу, испољити стрпљење али и упорност. У таквом приступу решавању проблема Косова и Метохије управо научници из домена друштвених наука у Србији, могу да дају свој драгоцени допринос.

кључне речи:

Референце

  1. Гаћиновић Радослав, „Отимање Косова и Метохије“, Српска политичка мисао, бр. 3-4, 2005, стр. 97-114.
  2. Милан Матић, Ђурић Живојин: Kosovo and Metohija before the court of history, Papers presented at the International Scholary Meeting held at the Serbian Academy of Sciences and Arts, Belgrade, March 16-18, 2006.
  3. Кнежевић Милош, Отмица Косова, Институт за политичке студије, Београд, 2006.
  4. Кнежевић Милош, „Косово и Метохија у Србији Србија у Европи: критика проалбанске еристике косовског проблема“, Национални интерес, бр. 2, 2006, стр. 51-94.
  5. Милошевић Зоран, „Независност Космета: историјско подсећање и нова питања?“, Политичка ревија, бр. 1, 2008, стр. 9-21.
  6. Миломир Степић, Косово и Метохија посмодерни геополитички експеримент, Институт за политичке студије, Београд, 2011.
  7. Милорад Екмечић, Ратни циљеви Србије 1914, Српска књижевна задруга, Београд, 1973.
  8. Пророковић Душан, „Улога НАТО у осигуравању ‘државности Косова’ и последице по државност Србије“, Политика националне безбедности, бр. 2, 2017, стр. 105-118.
  9. Суботић Момчило, Космет између силе и права“, Политичка ревија, бр. 1, 2008, стр. 99-57.
периодика Национални интерес 3/2017 УДК 32(497.11):323.173(497.115) 13-25
ç