Изабери језик:
Тема броја

АКТУЕЛНО

ИЗБОРИ У СРБИЈИ 2016. – ПОЛИТИЧКИ ПОВРАТАК ОПОЗИЦИЈЕ

Сажетак

У политикологији избори се сматрају суштинским и кључним политичким процесом. Њима се не врши само пука смена власти, већ се ради о комплексном сучељавању различитих идеја, стремљења, интереса и политика, које желе да се наметну бирачком телу као легитиман израз народног суверенитета. Предмет наше анализе су избори у Србији 2016, и то у првом реду парламентарни избори, док ћемо покрајинске и локалне (општинске) изборе и њихове резултате поменути у наопходној мери, да бисмо приказали природу и карактер власти на сва три нивоа. Циљ овог рада је да укаже на могуће мотиве владајуће напредњачке коалиције да распише изборе, у ситуацији када је Вучићева власт имала плебисцитарну парламентарну подршку за своју евроунијску (следствено и евроатлантску) политику. Други циљ је само презентовање изборних резултата, при чему смо се, у циљу боље прегледности, послужили одговарајућим табелама и дијаграмима, и трећи, да анализом могућих страначких коалиција за формирање владе Србије, укажемо на политичке и геополитичке импликације таквих опредељења. У раду смо користили метод упоређивања и анализе резултата претходних избора и политичких, првенствено спољнополитичких приоритета влада од 2012, па и даље, од доласка Еулекса на КиМ, као и метод синтезе, која нам омогућава да износимо утемељене и аргументоване ставове по кључним питањима савремене српске (гео)политике. Ту превасходно мислимо на питање КиМ, на прозападну политику српске власти у континуитету, на Бриселске споразуме, ЕУ, НАТО, САД, те на могући спољнополитички и геополитички заокрет српске власти,који би се кретао у смеру тешње економске, политичке и друге сарадње са Русијом и Евроазијском унијом.

кључне речи:

Референце

  1. Антонић, Слободан, „Опозиција на изборима 2016“, НСПМ, 9. фебруар 2016.
  2. Вукадиновић, Ђорђе, „Да ли Вучић може још једном да се `преокрене` на ону пр(а)ву страну“?, Србин инфо, 8. мај 2014, интернет издање.
  3. „Доста је било“ – Програм – 20 тачака
  4. Избори у Србији 2012. године. (Не)очекивана промена, Зборник радова (ур. Милан Јовановић / Душан Вучићевић), Институт за политичке студије, Београд, 2013.
  5. Писмо председнице ДСС др Санде Рашковић Ивић мандатару Александру Вучићу, интернетско издање СРБски ФБрепортер 12. јун 2016.
  6. Решетњиков Леонид Петрович, „Наивна је илузија да се може ући у ЕУ а да се не уђе у НАТО“, НСПМ, 14. јун 2016.
  7. Ристивојевић, Бранислав, „Ала их је расписао – свака му част“, Факти, интернетско издање, 4. фебруар 2016.
  8. Суботић Момчило, „Политичке странке у Србији о националном идентитету и међународним интеграцијама“, у: Национални идентитет и међународне интеграције (ур. Зоран Милошевић/Живојин Ђурић), Институт за политичке студије, Београд, 2015.
  9. Суботић Момчило, „Србија и Европска унија“, Српска политичка мисао, 01/2010, ИПС, Београд,
  10. Суботић, Момчило, „НАТО-изација Срба“, Политичка ревија 03/2010, ИПС, Београд, 2010.
  11. Суботић, Момчило, „Избори у Србији 2014 – трасирање евроатлантске геополитичке парадигме“, Политичка ревија 02/2014, Београд, 2014.
периодика Политичка ревија 2/2016 УДК 324(497.11)“2016“ 37-64
ç