Изабери језик:
Тема броја

НАЦИЈА, ИСТОРИЈА, НАЦИОНАЛНИ ОДНОСИ

ДОБРОВОЉНА АСИМИЛАЦИЈА СРБА ?

Сажетак

После свих неправди које су међународни фактори, пре свега ратни непријатељи, али и каснији миротворци, учинили српском народу у два светска рата, у планираном разбијању СФРЈ – медијском харангом, санкцијама и агресијом НАТО на СРЈ и Србију, јасно је да тада, па ни данас није било лако бити Србин. Сигурно је ризично јавно се тако декларисати у свету који је Србе сврстао у „лоше момке“, а посебно је то тешко нашим исељеницима у земљама са доминантним антисрпским ствавовима. Зато се многи наши исељеници, из егзистенцијалних, пре свега економских разлога, устежу да изразе своје српско порекло и идентитет. Ако морају, радије истичу да су Југословени. За разлику од њих, припадници бивших југословенских народа, разбијањем Југославије уз помоћ западних земаља у које су се касније иселили, поносито истичу своју нову државност, одричући се српске прошлости, историје и културе и дистанцирајући се од свега што је српско. Све то, показали су подаци из последњег пописа становништва у САД 2011, који нам даје невероватне статистичке податке. У САД има дупло више Југословена, а од Срба више Хрвата, Словенаца, па чак и Албанаца. То је чињеница која указује да се на дужи рок, посебно у другој и трећој генерацији наших људи у расејању, ради о некој врсти добровољне асимилације, уз постепени губитак српског националног и културног идентитета. Србија, као земља матица и Српска православна црква, би морале да предузму државничке и верске, образовне, међународно правне мере, за охрабривање и заштиту наших људи у расејању да сачувају свој српски идентитет и преносе га на нове генерације својих потомака. Иначе ће полако, али сигурно чак и статистички нестати.

кључне речи:

Референце

  • Бодрожић, Ђуро, „Српски идентитет“, Српска књижевна задруга, Књижевна задруга Српског народног вијећа, Београд-Подгорица, 2015.
  • Јовановић, Бојан, Памћење и самозаборав, Дерета, Београд, 2018.
  • Ковачевић, Душан, 20 српских подела (Срба на Србе), Завод за уџбенике, Београд, 2015.
  • Ковић, Милош, Дизраели и Источно питање, Клио, Београд, 2018.
  • Крестић, Василије, Академик, „Српски духовни простор“, Академија наука и умјетности Републике Српске, Научни скупови, Књига 1, Бања Лука/Српско Сарајево 1999.
  • Првуловић, Владимир, „Српски национални интерес“, Прометеј, Нови Сад, 2020.
  • Пејин М., Јован, Преглед прошлости Срба у Банату, Београд, Зрењанин, Кикинда, Панчево, 2003.
  • Пупин И., Михајло, Са пашњака до научењака, Алгоритам, Београд, 2017.
  • Селимовић, Меша, Сјећања, Вулкан издаваштво, Београд, 1976.
  • СРПСКИ ШКОЛСКИ ДАН у Француској, 26.марта 1915. Године, Прометеј и РТС, Нови Сад, Београд, 2016.
  • Prine Pauls, Elizabeth. “Assimilation”Encyclopedia Britannica
  • Milbrandt, Jay, Stateless (November 16, 2011). Cardozo Journal of International and  Comparative Law (JICL), Vol. 20, No. 1, Fall 2011, Pepperdine University Legal Studies Research Paper No. 2012/6, Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=1919045
периодика Национални интерес 2/2021 2/2021 УДК 323.1(=163.41)(100) 135-153
ç