Изабери језик:

Одржана је Међународна научна конференција Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: Историјско искуство и савремени изазови

У организацији Института за политичке студије и Универзитета Сорбона Париз IV 26. и 27. јуна 2019. године у Кући Крсамновића (бивша Зграда Протокола) у Београду  одржана је Међународна научна конференција Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: Историјско искуство и савремени изазови (поводом 180. година француско-српских дипломатских односа).

Конференција је део заједничког пројекта српске и француске институције у оквиру билатералне сарадње између Републике Србије и Републике Француске у области научних и техничких истраживања „Партнерства Hubert Curien Павле Савић” (PHC). Поменути пројекат и конференција посвећени су откривању и анализи кључних (и “отворених”) питања француско српских односа: “вечито пријатељство”, историја, наслеђе прошлости, дипломатија, културна дипломатија, медијско представљање, међународни односи и геополитичке промене и улога Француске у процесу придруживања Србије Европској унији.

Конференцију су отворили господин Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Србији, др Саша Марковић, професор Сорбоне испред француског партнера и др Александра Колаковић, научни сарадник испред српског партнера Пројекта. Свечаности отварања били су присутни и господин Максим Рено, први секретар Амбасаде Републике Француске у Србији и господин Бертран Мије, аташе за сарадњу, који је и затворио конференцију. Кроз осам панела и дискусија научници су разменили мишљења о дипломатској, политичкој, економској и културној историји две земље, као и о трансферу идеја и геополитичким аспектима у актуелној перспективи, а пре свега о улози Француске у процесима евроинтеграција Србије.

Одржавање конференције су помогли: Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Амбасада Републике Француске у Србији и Француски институт у Србији.

Галерија

ç