1 /2

АКТУЕЛНОСТИ

Конференција „Тридесет година од обнове вишестраначја у Србији: искуства и перспективе“

На Институту за политичке студије ће се 16. и 17. децембра одржати конференција под називом „Тридесет година од обнове вишестраначја у Србији: искуства и перспективе“. Програм конференције је доступан овде.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

УЧЕШЋЕ ДР АЛЕКСАНДРЕ КОЛАКОВИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ HISTOIRE, ART, MEMOIRE ET RECONCILIATION

На позив Амбасаде Републике Француске у Северној Македонији и Француског института у Скопљу, др Александра Колаковић, виши научни сарадник Института за политичке студије, учествовала је на међународној научној конференцији Histoire, Art, Mémoire et Réconciliation, коју су од 11. до 14. новембра 2021. године у Битољу, организовали Универзитет Св. Климент Охридски из Битоља и Амбасада Републике Француске у Северној Македонији. У оквиру конференције др Колаковић изложила је своја истраживања из домена културе сећања на догађаје Великог рата под називом: “Réveil de la mémoire: Centenaire de la Grande Guerre et des Serbes” и председавала је другом сесијом Mémoire et Réconciliation. Пратећи програм конференције обухватао је свечану пројекцију документарног филма о Арчибалду Рајсу, стручну посету Линији Солунског фронта и војничким гробљима из Великог рата.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржан научни скуп "Неутралност и стратешко одвраћање"


У организацији Школе националне одбране "Војвода Радомир Путник" Универзитета одбране, у сарадњи са Факултетом безбедности, Институтом за полититичке студије, Институтом за међународну политику и привреду и Институтом за европске студије, 28. октобра 2021. године у свечаној сали Војне академије у касарни "Генерал Јован Мишковић" у Београду одржан је научни скуп под називом "Неутралност и стратешко одвраћање" . Уз остале учеснике, на скупу су имали реферате Милош Кнежевић: "Активна неутралност као залог будућности", и Миломир Степић: "Целисходност војне неутралности Србије као инструмента стратешког одвраћања у контексту глобалних геополитичких трендова". Опширније о скупу ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржана конференција Conservatism and Capitalism

У организацији Института за политичке студије одржана је једнодневна међународна конференција под насловом "Conservatism and Capitalism". Конференција је била подељена у два панела. У првом панелу под називом Conservatism and Capitalism: Theoretical relationship уводну реч је дао проф. Глејден Папин са Универзитета Далас (САД), да би потом уследила излагања др. Дејвида Енгелса са Института Заходни (Пољска), Андреаса М. Рамера из Центра за историју политичке економије Дјук универзитета (САД), и др. Александра Новаковића научног сарадника Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Oдржан научни скуп „Војна неутралност Републике Српске и Републике Србије: спојени судови“

У организацији Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци и Института за политичке студије из Београда, у Бањој Луци је 14. септембра 2021. године одржан научни скуп „Војна неутралност Републике Српске и Републике Србије: спојени судови“. Скуп је отворила др Ранка Перић Ромић, декан ФПН-а у Б. Луци.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Промена епоха и Запад на раскршћу

Свет се убрзано креће ка тектонским променама. Шта нас чека у времену које долази и да ли је Србија спремна за то? Какве шансе има српски народ у новим геополитичким односима? Књига Промена епоха и Запад на раскршћу открива законе света који се ствара у распаду глобализма.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

CHINA’S POWER AND ITS IMAGE IN EUROPE: AN ANALYSIS OF ECONOMIC DATA AND PUBLIC OPINIONS

Професор Ји Фенг (Claremont Graduate University) као гост Института за политичке студије одржао предавање на тему CHINA’S POWER AND ITS IMAGE IN EUROPE: AN ANALYSIS OF ECONOMIC DATA AND PUBLIC OPINIONS

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

„Светост и идентитет: улога светаца и светости у формирању идентитета православних народа“

Када се 2020. године појавио зборник „Светост и идентитет: улога светаца и светости у формирању идентитета православних народа“, део читалаца и аутора оценили су веома високом оценом његов садржај, те предложили да се настави са истраживањем ове теме.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ РАДОВА ЗА ТЕМАТСКИ ЗБОРНИК У САИЗДАВАШТВУ ИПС И СЗИУ РАНХИГС

Позивамо заинтересоване ауторе да доставе радове за могуће објављивање у тематском збирнику радова РУСИЈА И БАЛКАН: Економско, политичко и културно присуство Русије на Балкану. За све детаље погледајте позивно писмо – Позив за достављање радова

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Оснаживање и перспективе научне сарадње на Западном Балкану

Након вишемесечног рада и бројних виртуелних састанака, које нам је наметнула пандемија корона вируса, имамо велико задовољство да вас обавестимо како је пројекат мултилатералног карактера – Renforcement et perspectives de la coopération scientifiques dans les Balkans occidentaux (Оснаживање и перспективе научне сарадње на Западном Балкану) добио подршку на конкурсу за пројекте ES BALK Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске (MEAE).

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИСТРАЖИВАЧИ ИПС ДР СТЕВАН РАПАИЋ И ДР ДРАГАН ТРАИЛОВИЋ УЧЕСТВОВАЛИ НА МЕЂУНАРОДНОМ НЕВСКИ ФОРУМУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

Истраживачи Института за политичке студије, др Стеван Рапаић, научни сарадник и др Драган Траиловић, научни сарадник, учествовали су на Међународном Невски Форуму, који се традиционално одржава у Санкт Петербургу у организацији Руске председничке академијае за националну економију и јавну управу (РАНХиГС) од 24. до 26. јуна 2021. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Екстремизам и нова реалност: свет у доба коронавируса

„Екстремизам и нова реалност: свет у доба коронавируса” је нова књига др Марије Ђорић која се бави актуелном темом наше данашњице. У фокусу истраживања др Марије Ђорић је пандемија ЦОВИД-19 и њен утицај на све сегменте друштва. Суштински, ова књига покушава да одгонетне границу између „нормалног” и „ненормалног” која је потпуно замагљена током пандемије ЦОВИД-19 и која је створила „нову реалност" у којој тренутно живимо.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПОЗИВ ЗА КОНФЕРЕНЦИЈУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ИПС И УНИВЕРЗИТЕТА У ВАРШАВИ

CALL FOR PAPERS
Conference: Elections – Democracy – Covid-19. Lessons from Europe.
Online event: February 24, 2022
About
Conference “Elections – Democracy – Covid-19. Lessons from Europe” is a novel event, conceived by the University of Warsaw, Poland, and the Institute for Political Studies, Belgrade, Serbia.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИПС И РАНЕПА ОДРЖАЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ОКРУГЛИ СТО У БЕОГРАДУ

Институт за политичке студије организовао је округли сто под називом: “Економски и политички изазови у односима Руске Федерације и Републике Србије”, који је одржан у Београду 7.5.2021. године, у историјском здању Крсмановић куће. Округли сто представља први корак у научној и културној сарадњи између Института за политичке студије и Руске председничке академије националне економије и јавне администрације (RANEPA) и почетак спровођења недавно потписаног споразума о сарадњи ове две институције.  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Интересантан и вредан допринос нашој политичкој теорији

У издању Службеног гласника и под уредништвом др Душана Достанића и др Александра Новаковића (обојица сардници нашег института) из штампе је управо изашла књига Поредак и слобода – разговори конзервативаца и либертаријанца. Поред уводника и критичког предговора у књизи се налази четрдесетак прилога највећиох имена обе интелектуалне традиције класификованих у осам тематских целина. Између осталих ту су и светски познати аутори попут Дирдри Маклоски, Волтера Блока, Ханс-Херман Хопеа, Роџера Скрутона и других. Такође, први пут се објављују класични прилози попут Рационализма у политици Мајкла Оукшота и Хајеков текст Индивидуални и колективни циљеви, али и други занимљиви и важни прилози америчких фузиониста и конзервативаца попут текстова Френка Мејера и Ричарда Вивера; ту је и један „либертаријански“ текст Карла Шмита (!), Мизесов осврт на фашизам који ће многе изненадити и пар прилога Кинелт Ледина. Садржај књиге можете погледати овде. Књига је доступна у свим књижарама Службеног гласника али и на следећем линку.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

КАКО, КОГА И ЗАШТО СМО БИРАЛИ - избори у Србији 1990-2020. године

Са великим задовољством обавештавамо вас да је из штампе изашао зборник радова "КАКО, КОГА И ЗАШТО СМО БИРАЛИ" у саиздаваштву Института за политичке студије и ЈП "Службени гласник".

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Архив за правне и друштвене науке 1-2/2020

Трећи број часописа Архив за правне и друштвене науке за 2020. годину можете видети ОВДЕ.    

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О НОВОМ РАДНОМ ВРЕМЕНУ ИНСТИТУТА

Услед новонастале епидемиолошке ситуације у Републици Србији Институт ће радити са промењеним радним временом од 9:00 до 14:30 часова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Архив за правне и друштвене науке 1-2/2020

Први двоброј часописа Архив за правне и друштвене науке за 2020. годину можете видети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Нова издања Института за политичке студије

Са великим задовољством обавештавамо Вас да су из штампе изашле две монографије наших цењених колегиница. Издања под насловом  CONSTRUCTING A (EU)ROPEAN IDENTITY (Дејана Вукасовић) и ОГЛЕД О СРПСКОМ ИДЕНТИТЕТУ (Сања Шуљагић) можете купити у просторијама института сваког радног дана од 10 до 14 часова, или поузећем. Цена монографије CONSTRUCTING A (EU)ROPEAN IDENTITY износи 1.000,00 динара. Цена монографије ОГЛЕД О СРПСКОМ ИДЕНТИТЕТУ износи 2.500,00 динара.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Архив за правне и друштвене науке 3-4/2019

Објављен је други двоброј (3-4/2019) часописа Архив за правне и друштвене науке. Часопис можете видети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Часопис Архив за правне и друштвене науке 1-2/2019

Задовољство нам је да Вас обавестимо да поново излази часопис Архив за правне и друштвене науке. Први двоброј за 2019. годину изашао је из штампе, док је други закључен и у припреми за штампу. Часопис су у суиздаваштву поново покренули Савез удружења правника Србије и Републике Српске и Институт за политичке студије из Београда. Часопис можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Изашла из штампе монографија ЕВРОПСКА УНИЈА И ПОЛИТИКА НАОРУЖАЊА : ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ

Наша колегиница, виши научни сарадник, др Дејана Вукасовић објавила је монографију под називом “ЕВРОПСКА УНИЈА И ПОЛИТИКА НАОРУЖАЊА : ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ” у издању Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и процес ЕУ интеграција

Институт за политичке студије заједно са Сорбоном Париз IV ће у току 2020. и 2021. године реализовати пројекат Француска и Западни Балкан: наслеђе прошлости и процес ЕУ интеграција. Реч је о пројекту билатералне сарадње Француске и Србије у области науке „Партнерство Hubert Curien” (PHC) – Павле Савић, који ће финансирати Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарство за спољне послове и Европу Републике Француске.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПЕТИ МЕЂУНАРОДНИ ЕКОНОМСКИ ФОРУМ О РЕФОРМАМА, ТРАНЗИЦИЈИ И РАСТУ

Др Драган Траиловић, истраживач-сарадник, боравио је у периоду од 20. до 25. новембра 2019. године на Ђинан Универзитету у Гуангџоу (НР Кина), како би учествовао у раду пете по реду међународне научне конференције International Economic Forum on Reform, Transition and Growth, која се традиционално организује у склопу академске сарадње између Московског државног универзитета Ломоносов (Факултет политичких наука), Корвинус универзитета из Будимпеште (Економски факултет), Ђинан универзитета из Гуангџоуа (Економски факултет), као и Института за политичке студије и Института за азијске студије из Београда.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Истраживачки боравак др Александре Колаковић и др Јелене Тодоровић Лазић на Сорбони Париз IV

Научне сараднице Института за политичке студије др Александра Колаковић и др Јелена Тодоровић Лазић на основу стипендија кратког истраживачког боравака, које је доделила Владе Републике Француске, стручно су се усавршавале на Сорбони Париз IV у периоду од 6. до 23. новембра 2019. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Политичка историја Словена између мита и стварности

Међународна конференција Политичка историја Словена између мита и стварности одржана је у организацији Института за политичке студије у Кући Крсмановић, Теразије 34 у Београду 15. новембра 2019. године. У име Института за политичке студије организациони комитет конференције се захваљује свим учесницима конференције на успешном сагледавању историје Словена у облику интересантних конференцијских презентација и пропратног конференцијског зборника. Зборник конференције можете да преузмете ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ПОЛИТИЧКА ИСТОРИЈА СЛОВЕНА ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ

Међународна конференција ПОЛИТИЧКА ИСТОРИЈА СЛОВЕНА ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ одржаће се 15. новембра 2019. године у Кући Крсмановић, Теразије 34, Београд, Србија. Програм конференције можете да видите ОВДЕ. Организациони комитет Института за политичке студије

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Изашла из штампе монографија Јелене Тодоровић Лазић "Јавне политике у Европској унији-осврт на политику заштите животне средине"

Наша колегиница, научни сарадник, др Јелена Тодоровић Лазић објавила је своју прву монографију под називом "Јавне политике у Европској унији-осврт на политику заштите животне средине" у издању Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Истраживачи Института за политичке студије, Дејана Вукасовић, Дејан Бурсаћ и Младен Лишанин учествовали на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања

Истраживачи Института за политичке студије, Дејана Вукасовић, Дејан Бурсаћ и Младен Лишанин, боравили су од 04.09. до 07.09.2019. године у Вроцлаву, Пољска, ради учешћа на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања (European Consortium for Political Research). Конференција је одржана на Вроцлавском универзитету и окупила је више од 1900 учесника из целог света. Догађај је реализован кроз рад у панелима, организованим у оквиру 68 тематских секција.  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Међународни тематски зборник ДИСКУРС И ПОЛИТИКА

Међународни тематски зборник "Дискурс и политика" који су приредили Дејана М. Вукасовић и Петар Матић објављен је у издању Института за политичке студије. Више информација, као и електронско издање зборника, можете видети на следећем линку.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Наша колегиница Др Дејана Вукасовић објавила рад у престижном француском часопису

Наша колегиница Др Дејана Вукасовић, виши научни сарадник, у коауторству са пољским колегом Кшиштофом Јаскуловским објавила је рад под називом "L’UNION EUROPÉENNE COMME ACTEUR DES RELATIONS INTERNATIONALES ET LE RÔLE DE LA POLOGNE : UNE RELATION AMBIGUE" у престижном француском часопису ANNUAIRE FRANÇAIS DE RELATIONS INTERNATIONALES у издању Université Panthéon-Assas. Рад можете преузети ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржана је Међународна научна конференција Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: Историјско искуство и савремени изазови

У организацији Института за политичке студије и Универзитета Сорбона Париз IV 26. и 27. јуна 2019. године у Кући Крсамновића (бивша Зграда Протокола) у Београду  одржана је Међународна научна конференција Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: Историјско искуство и савремени изазови (поводом 180. година француско-српских дипломатских односа).

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Научна конференција / Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: историјско искуство и савремени изазови (поводом 180 година француско-српских дипломатских односа)

Институт за политичке студије и Универзитет Сорбона Париз IV 26. и 27. јуна 2019. године (Кућа Крсамновића, Теразије 34, Београд)  организују Међународну научну конференцију Француско-српски односи у области дипломатије и медијског представљања: Историјско искуство и савремени изазови (поводом 180. година француско-српских дипломатских односа) Програм конференције Саопштење за медије

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Учешће др Александре Колаковић на две међународне научне конференције – у Битољу (Северна Македонија) и Београду

Др Александра Колаковић, научни сарадник Института за политичке студије, одржала је предавање по позиву на Филозофском факултету у Новом Саду и учествовала на две међународне научне конференције – у Битољу (Северна Македонија) и Београду.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНТЕРВЈУ СА АЛЕКСАНДРОМ РАКОВИЋЕМ

Обележавајући пола века постојања и рада, Институт за политичке студије је организовао више научних скупова на којима су разматране теме од националног значаја. Међу учесницима је био и др Александар Раковић, виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије, који је узео учешћа у расправи поводом 100 година од стварања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца/Југославије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

УЧЕШЋЕ ДЕЈАНЕ М. ВУКАСОВИЋ НА МЕЂУНАРОДНОЈ НАУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У ГДАЊСКУ

Дејана М. Вукасовић, виши научни сарадник Института за политичке студије, учествовала је на међународној интердисциплинарној конференцији под називом "Postcolonialism, Postcommunism and Postmodernism", која је одржана 11-12. априла у Гдањску. Конференција је окупила бројне учеснике из Пољске, Уједињеног Краљевства, Чешке, Ирана, Филипина, Јужне Африке, земаља Магреба. На конференцији, колегиница Вукасовић је представила свој рад "The European Union as a Normative Power: the Case of Western Balkans".

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

180. година француско-српских односа: културно-историјско наслеђе

У Културном центру Србије у Паризу 13. марта 2019. године одржана је трибина 180. година француско-српских односа: културно-историјско наслеђе, која је обухватала промоцију специјалног броја часописа Српска политичка мисао под називом Француско-српски односи: Историјско искуство и савремени изазови.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНТЕРВЈУ СА МИЛОШЕМ КНЕЖЕВИЋЕМ

Главни уредник часописа Национални интерес, правник и политиколог Милош Кнежевић у разговору о стању и перспективама српске политикологије и њене улоге у реалним друштвеним и политичким процесима  истиче да је Институт за политичке студије прошле године организовао више научних скупова, обележавајући златни јубилеј свог рада, те да је управо на једном од њих отворио широку дебату о овој неисцрпној и важној теми.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНТЕРВЈУ СА ДР БОРИСАВОМ ЈОВИЋЕМ

ИНСТИТУТ за политичке студије ове године прославља „златни јубилеј“. Протеклих пет деценија у српској и светској историји прошло је у бурама и затишјима, а ИПС, није био само њихов сведок, већ је и доследно играо улогу – научног арбитра. Са те позиције, у контексту обележавања 50 година постојања и рада, ИПС је припремио четири научна скупа: о политикологији, феномену 1968, о Југославији и о левици.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ИНТЕРВЈУ СА ДР МИЛОМИРОМ СТЕПИЋЕМ

ИНСТИТУТ за политичке студије ове године прославља „златни јубилеј“. Протеклих пет деценија у српској и светској историји прошло је у бурама и затишјима, а ИПС, није био само њихов сведок, већ је и доследно играо улогу - научног арбитра. Са те позиције, у контексту обележавања 50 година постојања и рада, ИПС је припремио четири научна скупа: о политикологији, феномену 1968, о Југославији и о левици.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Југословенска држава - од остварења „племените идеје“ до слома „вештачке творевине“

Обележавајући педесет година постојања и рада, Институт за политичке студије организовао је научни скуп Југословенска држава: од остварења „племените идеје“ до слома „вештачке творевине“, који је одржан 1. децембра 2018. године у Кући Крсмановића у Београду – тачно на стогодишњицу формирања Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца, у згради и сали где је уједињење проглашено.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Француско-српски односи: Историјско искуство и савремени изазови - промоција специјалног броја часописа Српска политичка мисао

У Француском институту у Београду, 27. новембра 2018. године, одржана је промоција специјалног броја часописа Српска политичка мисао под називом Француско-српски односи: Историјско искуство и савремени изазови, чији је уредник др Александра Колаковић, научни сарадник Института за политичке студије.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ РАДА ИНСТИТУТА ЗА ПОЛИТИЧКЕ СТУДИЈЕ

Свечаном академијом у београдском "Дому Војске", Институт за политичке студије обележио је педесет година деловања.  

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ОДРЖАН НАУЧНИ СКУП ,,СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ СРПСКЕ ПОЛИТИЧКЕ НАУКЕ И САВРЕМЕНЕ ПОЛИТИКОЛОШКЕ ПАРАДИГМЕ“

У оквиру обележавања 50 година постојања Института за политичке студије одржан је национални научни скуп на тему: ,,Стање и перспективе српске политичке науке и савремене политиколошке парадигме“. Скуп је одржан 14. новембра 2018. године у Крсмановићевој кући на Теразијама.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Предавање: Дејвид Ангер и Дејвид Елвуд (Џонс Хопкинс САИС)

Институт за политичке студије вас са задовољством позива да 25. октобра 2018. године од 17 часова, на Факултету политичких наука (Јове Илића 165, Београд), присуствујете панелу о савременим међународним односима, на коме ће говорити Дејвид Ангер и Дејвид Елвуд, професори Школе за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс у Болоњи, Италија. Теме панела су следеће: - David C. Unger: ‘What Happened to America? A Foreigner's Guide to Donald Trump’ - David W. Ellwood: 'Brexit: Views Today from England, Scotland and Northern Ireland'

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Учешће Дејане М. Вукасовић на међународној научној конференцији у Атини

Дејана М. Вукасовић, виши научни сарадник Института за политичке студије, учествовала је на међународној научној конференцији под називом "Europe in Discourse: Agendas of Reform", која је од 21-23. септембра одржана на Хеленско-америчком Универзитету (Hellenic-American University) у Атини.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Програм активности поводом обележавања 50 година рада и постојања Института за политичке студије

На седници Научног већа Института за политичке студије усвојен је програмски садржај поводом педесетогодишњице рада и постојања Института за политичке студије који ће се реализовати у периоду од 1. септембра до 31. децембра 2018. године.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Предавање др Фридриха Ромига

У оквиру програма активности поводом обележавања 50 година рада и постојања Института за политичке студије, у уторак 2. 10. 2018. године у малој сали Студентског културног центра, организовано је предавање др Фридриха Ромига (Friedrich Romig), аустријског економисте и хришћанско-конзервативног публицисте под називом „Три оријентира духовне обнове у Европи“ . Пред српским колегама Ромиг је изнео став о потреби критичког вредновања просветитељства, одбацивања релативизма и темељне критике еволуционизма, те се заложио за реевангелизацију у Европи.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

ФРАНЦУСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ 230 ГОДИНА ПОСЛЕ – КРИТИЧКИ ПОГЛЕД

Мало је историјских догађаја који су претендовали на толико радикалну и толико свеобухватну промену стварности, као што је то био случај са Француском револуцијом (1789-1799). Истовремено, упркос њеном радикализму, мало је догађаја у светској историји око којих је, барем на континенту, створен толико чврст консензус. Позитивно се не вреднује само Револуција, као појединачан догађај, него се и све њене (идејне) последице прихватају без критичког преиспитивања.

За више детаља, погледајте ОВДЕ.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Др Александра Колаковић на обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта

Др Александра Колаковић, научна сарадница Института за политичке студије, учествовала је на конференцији „100 година од пробоја Солунског фронта“, са излагањем: „Солунски фронт и Срби: од заборава до места националног сећања“. У току конференције, која је одржана у Битољу (Македонија) у организацији Заједнице Срба у Р. Македонији и Конзулата Р. Србије у Р. Македонији – Битољ, организована је и посета Српском војничком гробљу у Битољу и Кајмакчалану, где је др Колаковић присуствовала и комеморативним свечаностима обележавања 100-годишњице од пробоја Солунског фронта.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Генерална конференција ЕЦПР-а у Хамбургу

Младен Лишанин, истраживач сарадник Института за политичке студије, учествовао је од 22. до 25. августа 2018. године на Генералној конференцији Европског конзорцијума за политичка истраживања (European Consortium for Political Research – ECPR), одржаној на Универзитету у Хамбургу.

Колега Лишанин је излагао на панелу “Global Security Cooperation: Still Space for the EU?“ у оквиру секције “Global Constraints, External Crises, Internal Challenges: What Future for the EU’s Security?“Такође је, као овлашћени представник Института, учествовао у редовном годишњем заседању Савета Конзорцијума.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Одржан научни скуп - The 4th International Economic Forum on Reform, Transition and Growth

Институт за политичке студије из Београда у сарадњи са Институтом за азијске студије, организовао је 19. јуна 2018. године међународну научну конференцију под називом The 4th International Economic Forum on Reform, Transition and Growth на Факултету политичких наука у Београду.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ

Изашао нови број часописа Политика националне безбедности

Из штампе је изашао часопис Политика националне безбедности број 1/2018. Тема броја је позиција Србије у евроатланским процесима. Актуелни број часописа доноси 10 радова уважених професора и истраживача домаћих академских и  научноистраживачких институција. Број можете преузети на следећем линку или контактирати Институт ради преузимања штампаног издања.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
06/03/2018

Промоција часописа Национални интерес

Поштоване колеге, Обавештавам вас да ће се у понедељак 19.03.2018.године са почетком у 18 часова одржати промоција часописа ,,Национални интерес", у Малој сали СКЦ-а у ул. Краља Милана 48, улаз из Ресавке. Због ограничења броја, пријава је обавезна. Молим вас да ваше присуство потврдите најкасније до среде 07.03.2018.године до 13 часова.

ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
1 /2

Мисија и визија

Институт за политичке студије је научноистраживачка институција са седиштем у Београду, активна у области друштвених наука већ готово 50 година.Кроз пола века рада, Институт се развио у модерну и самосталну научну установу, оспособљену да врши сложена друштвена истраживања.

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ О НАМА

Пријави се за билтен

ç