Vladica Todorović

  • Adresa: /
  • Email: /
  • Telefon: /
  • LinkedIn: /

Beograd

PERIODIKA

AUTORITARIZAM U CRNOJ GORI OD 1990. DO 2020. GODINE

U radu smo se bavili autoritarizmom u Crnoj Gori u periodu od 1990. do 2020. godine. Istraživanje smo počeli od uspostavljanja višestranačkog sistema u Crnoj Gori 1990. godine, kada vlast osvaja, odnosno zadržava, Savez komunista Crne Gore, koji ubrzo menja ime u Demokratska partija socijalista Crne Gore, koja vlada narednih 30 godina, sve do 2020. kada na parlamentarnim izborima 30. avgusta gubi vlast. DPS je u različitim periodima menjao politiku prema zajedničkoj državi sa Srbijom, srpskom identitetu, srpskom jeziku, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i pored promene politike, 30 godina nije izgubio vlast na parlamentarnom nivou, dok je njihov predsednički kandidat uvek pobeđivao na predsedničkim izborima, a i danas predsednik Crne Gore je iz DPS-a. Analizirali smo u kojim okolnostima su se javljali ali i intenzivirali periodi autoritarizma, što je u najvećem periodu karakterisalo vlast ove stranke. Pretpostavljamo da se autoritarizam javljao zbog procesa uspostavljanja nezavisne države Crne Gore i da je kasnije intenziviran zbog konsolidacije države Crne Gore i crnogorske nacije. U radu smo koristili komparativnu metodu i metodu analize sadržaja.

PERIODIKA

RAZLOZI PRESTANKA DOMINACIJE SRPSKE RADIKALNE STRANKE NA DESNOJ STRANI POLITIČKE SCENE U SRBIJI

U radu smo istražili razloge zbog kojih je prestala dominacija Srpske radikalne stranke (SRS) na desnoj strani političke scene u Srbiji, iako je od uvođenja višepartijskog sistema 1990. najduže od svih stranaka desne orijentacije, poput Srpskog pokreta obnove (SPO) i Demokratske stranke Srbije (DSS) bila dominantna na desnoj strani političke scene. Ali nakon ukupno 17. godina dominacije na desnoj strani političke scene (od 1992. do 2000. i od 2003. do 2012.), SRS na parlamentarnim izborima 2012. prvi put nije prešla cenzus za ulazak u parlament. Pretpostavljamo da je osnovni razlog prestanka dominacije SRS na desnici prestanak kohezije elite stranke između Vojislava Šešelja, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, tri najznačajnija lidera SRS, nakon koje je došlo do podele u stranci i formiranja 2008. godine, nove stranke, Srpske napredne stranke, koja je od SRS preuzela članstvo i biračko telo. To je po nama samo bio kraj jednog procesa, tako da smo istražili i druge razloge koji su doprineli prestanku dominacije SRS na desnici u Srbiji. U radu smo koristili metodu analize sadržaja i komparativnu metodu.

PERIODIKA

RASPAD ZAJEDNIČKE DRŽAVE SRBIJE I CRNE GORE

Zajednička država Srbije i Crne Gore, Savezna Republika Jugoslavija, formirana je 1992. a raspala se 2006. pod imenom Državna zajednica Srbija i Crna Gora. Na referendumu u Crnoj Gori 21. maja 2006. 55,5% izašlih građana Crne Gore glasalo je da Crna Gora postane nezavisna država, a 44,5% građana da Crna Gora ostane u zajedničkoj državi sa Srbijom. A samo 14. godina ranije 1. marta 1992. 95,96% izašlih građana Crne Gore je glasalo za zajedničku državu Srbije i Crne Gore. Istražili smo zašto su građani Crne Gore, 14. godina kasnije promenili stav o zajedničkoj državi Srbije i Crne Gore. Pretpostavljamo da je jedan od razloga delovanje komunizma u periodu 1945-1990. što je dovelo do promene srpskog nacionalnog identiteta kod određenog broja pravoslavaca u Crnoj Gori u crnogorski nacionalni identitet, kao i razblaženi komunizam u periodu nakon 1990. čiji protagonisti su nastavili nacionalnu crnogorsku identitetsku politiku. To svakako nije jedini razlog, tako da smo istražili i druge razloge, koji su po nama doprineli raspadu zajedničke države Srbije i Crne Gore 2006. U radu smo koristili metodu analize sadržaja i komparativnu metodu.

PERIODIKA

HRVATSKI SEPARATIZAM OD 1918. DO 1991.

Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Fakulteta političkih nauka u Beogradu, napisao je u knjizi ,,Rat i mit - politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj“, da je u trenutku prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. tek 15 % etničkih Hrvata bilo za potpunu nezavisnost, dok ih je 64 % bilo za konfederalno preuređenje Jugoslavije i da je rat koji je usledio bio rezultat želje jednog specifičnog dela tadašnjih elita, dizajnera identiteta i političkih vođa nacionalističke orijentacije da se Hrvati odvoje od Jugoslavije i Srba, a Srbi od Hrvata a u nekim slučajevima, i s vremenom sve više i od Jugoslavije. Pretpostavljamo da je želja Hrvata za nezavisnom državom duga i da ni 1990. nisu bili za Jugoslaviju. Istražili smo pokušaje Hrvata da formiraju federalnu jedinicu u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji, stvaranje banovine Hrvatske u Kraljevini Jugoslaviji, Nezavisne države Hrvatske u Drugom svetskom ratu, i Republike Hrvatske u komunističkoj Jugoslaviji. Da bi sa njenim raspadom Hrvatska postala nezavisna država. U radu smo koristili komparativnu i metodu analize sadržaja.

PERIODIKA

STRANKE KONZERVATIVNE ORIJENTACIJE U SRBIJI S KRAJA XX VEKA – SPO, SRS, DSS

U radu ćemo se baviti najznačajnijim strankama konzervativne orjentacije u Srbiji, od uvođenja višestranačkog sistema 1990. preciznije s kraja XX veka. I to: Srpskim pokretom obnove (SPO), Srpskom radikalnom strankom (SRS) i Demokratskom strankom Srbije (DSS). Pomoću analize sadržaja relevantne literature analiziraćemo stavove ovih stranaka o značajnim političkim pitanjima kao i međusobni odnos ovih stranaka, i pokušati da dođemo do odgovora zašto nijedna od ovih stranaka dugoročno nije postala dominantna stranka desne orjentacije na političkoj sceni Srbije. Po nama jedan od uzroka je u tome što ove stranke nemaju tradiciju iz vremena pre drugog svetskog rata.

ç