Изабери језик:

Тања Милошевић

  • Адреса: /
  • Email: /
  • Телефон: /
  • LinkedIn: /

Војна академија, Универзитет одбране.

периодика

ПЕРСПЕКТИВЕ ПРИМЕНЕ АЛАТА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ ПРИЛИКОМ ИСТРАЖИВАЊА ПУЧЕВА

Проучавање пучева је као дисциплина доживело врхунац током друге половине 20. века, коинцидирајући са глобалним Хладним ратом, фокусирајући се на изучавање пучистичких активности које су се претежно одвијале у афричким, азијским, блискоисточним и латиноамеричким државама. Ово интересовање се претежно фокусирало на описивање овог феномена, као и на потрагу за узрочницима и резултатима таквог политичког понашања. Како је Хладном рату дошао крај, тако је и интересовање за пучеве почело да јењава, при чему су се поједини истраживачи чак усудили да овај феномен прогласе заоставштином прошлости, узевши да је у том моменту на светску политичку сцену наступила глобална промоција поштовања и уважавања националног интегритета и суверенитета, као и примене демократских пракси. Међутим, овај феномен је опстао и поново ступио на политичку позорницу почетком 21. века, посебно у Африци, да би затим ескалирао и достигао темпо из времена Хладног рата до почетка друге деценије овог века. Имајући у виду поновно интересовање за изучавање пучева, аутор ће презентовати актуелне праксе у изучавању пучева, а такође ће проучити могућности употребе алата вештачке интелигенце ради операционализације и усавршавања ове области, са главним циљем увођења нових метода истраживања. Уз помоћ методе анализе садржаја, као и кроз теоријско пропитивање погодности које нуде свеприсутни алати вештачке интелигенције, аутор ће пружити одговор на следеће истраживачко питање: Који алати вештачке интелигенције могу унапредити изучавање пучева, и на који начин?

периодика

ЗЛОУПОТРЕБА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ У ЕКСТРЕМИСТИЧКЕ И ТЕРОРИСТИЧКЕ СВРХЕ

У раду се истражује могућа злоупотреба вештачке интелигенције у екстремистичке и терористичке сврхе. Имајући у виду све већу дигитализацију и роботизацију друштва, сасвим је реално очекивати и све већу употребу вештачке интелигенције у безбедносном контексту, што ће свакако злоупотребити екстремистичке и терористичке групе. Аутори описују кроз низ релевантних примера на које све начине терористи злоупотребљавају вештачку интелигенцију, стављајући посебан акценат на употребу беспилотних летелица, тј. дронова. У раду се најпре елаборирају савремени трендови у одређењу феномена екстремизма и тероризма, проналазе се њихове тачке додира и дистанцирања, да би се у наставку детаљно анализирала употреба дронова у деловању тзв. „Исламске државе”, „Хезболаха” и Хута у Јемену. Циљ рада је процена опасности коју екстремисти и терористи представљају по савремено друштво, у контексту злоупотребе вештачке интелигенције.

периодика

УТИЦАЈ САУДИЈСКЕ КОАЛИЦИЈЕ НА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ ЈЕМЕНА

У раду се анализира улога Саудијске Арабије у рату у Јемену, кроз формирање Саудијске коалиције. Истражен је мотив уплитања Саудијске Арабије у грађански рат у Јемену, са крајњим циљем идентификовања исхода интервенционистичких активности Саудијске коалиције на терену, као и негативних промена у политичкој и безбедносној ситуацији те земље. Анализом садржаја, приказани су ставови унутрашњих актера у Јемену – међународно признате владе, етносепаратистичког Јужног транзиционог савета и побуњеничке групе Хута – о утицају Саудијске Арабије на јеменску политику. Резултати истраживања указују да су, иако је Саудијска Арабија интервенцију у Јемену правдала потребом да потпомогне очување националног интегритета и суверенитета Јемена ради стабилизације стања на терену и консолидације мира, активности коалиције изазвале супротно. Од првобитне идеје гашења активности побуњеника у земљи, припадници коалиције довели су до цепања земље на два дела, и додатног јачања трећег, етносепаратистичког фактора на терену.

периодика

Екстремна левица: идеолошки аспекти левичарског екстремизма

Марија Ђорић, Екстремна левица: идеолошки аспекти левичарског екстремизма, Институт за политичке студије, Београд, 2016.