Izaberi jezik:

Petar Milosavljević

  • Adresa: /
  • Email: /
  • Telefon: /
  • LinkedIn: /

Filozofski fakultet Novi Sad

PERIODIKA

NAUČNI PORAZI HRVATSKE FILOLOGIJE - Povodom Nove deklaracije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Projekat jugoslovenstva, povezan sa idejom jezičkog zajedništva Srba i Hrvata, delo je hrvatskih ideologa i filologa. Pošto su njihove ideje bile na lažnim osnovama, one su morale da propadnu. Propale su lažne ideje o srpskohrvatskom jeziku, ali nije propao srpski jezik. Hrvatska filologija, koja je stajala iza projekta razbijanja Jugoslavije doživela je u filologiji veliki strateški poraz. Ona je htela da pomoću tzv. hrvatskog jezika prigrabi ogroman prostor za hrvatsku državnu ideju. Nova deklaracija pokazuje da to ovoj filologiji nije uspelo. Pošto je bila u službi pogrešne politike, ta politika ju je dovela u ćorsokak. Iz Nove deklaracije HAZU takođe se jasno vidi da ona danas realno može da brani samo ono što je stvarno njeno: hrvatsku standardizaciju srpskog jezika. Hrvatsko ime srpskom jeziku ona neće moći dugo da brani.

PERIODIKA

SRPSKI JEZIK – CELINA ILI PARČE

Naučna polemika u vezi sa anketom „Sačuvajmo srpski jezik“ u listu Politika.

PERIODIKA

DVE OPCIJE ZA SRPSKI NAROD: OBNOVA SRBISTIKE ILI RASPARČAVANJE (JEZIKA, NARODA, DRŽAVE)

Godine 2017. navršava se 20 godina od nastanka Pokreta za obnovu srbistike. Iste 1997. godine osnovan je i Odbor za standardizaciju srpskog jezika pri SANU. I Pokret i Odbor su okupljali filologe koji su nudili ideje za rešavanje filoloških problema posle razbijanja Jugoslavije i napuštanja jugoslavistike i srbokroatistike. Ta rešenja nisu bila na istoj liniji. Od odnosa prema ovim rešenjima zavisiće ne samo budućnost srpske nacionalne filologije nego i sudbina srpskog naroda.

PERIODIKA

REDAKCIJI „NEDELЈNIKA“ O MEMORANDUMU SANU I NЈEGOVOM ISTORIJSKOM ZNAČAJU

U petak, 11. novembra 2016, poslao sam imejlom novinarki Biljani Živković predložak za unapred telefonom dogovoreni intervju o problemima vezanim za Memorandum. Naslov intervjua je "Memorandum SANU i (samo)preispitivanje". Istog dana u Nedeljniku sam video intervju sa Zoranom V. Popovićem "Kad bi SANU danas objavila neki novi Memorandum, prošla bi isto kao pre 30 godina". Ova dva intervjua se bitno razlikuju.

ç