Izaberi jezik:

Nikola Žutić

  • Adresa: /
  • Email: /
  • Telefon: /
  • LinkedIn: /

Beograd.

PERIODIKA

VELIKOHRVATSKO-FRANKOVAČKO KRIVOTVORENjE JURE KRIŠTE Hrvatski povjesničar o srpskom pogledu na Stepinca u knjigama: Žutić, N. 2017. ,,Nadbiskup Stepinac – ideologija i politika 1934-1946“. Beograd; Dimić Lj. i N. Žutić. 2017. ,,Alojzije Stepinac – država, crkva, nadbiskup 1934-1941“. Beograd

Uredništvo Časopisa za suvremenu povijest, na čelu sa glavnom i odgovornom urednicom dr Zdravkom Jelaskom, odbilo je da uvrsti ovo moje reagovanje na Krištin prikaz, s obrazloženjem da nije napisan na „hrvatskom jeziku“ i na „hrvatskoj latinici“ (Pitam se kako ja, od Krište proglašeni Hrvat, ne znam svoj maternji jezik i hrvatsku latinicu?!). U odgovoru uredništva Časopisa istaknuto je i slijedeće: „Dostavljeni rad ne ispunjava tražene uvjete u pogledu jezika, njegove predaje te tehničkog uređenja (duljina rada i oblik u pogledu fonta, proreda i sl)...“

PERIODIKA

IN MEMORIAM - VESELIN ĐURETIĆ

Prognanik iz srpske istorijske nauke Poslije duge i teške bolesti, koju je stoički i optimistički podnosio, preminuo je veliki srpski istoričar dr Veselin Đuretić. Rođen je u Mojanovićima, u srpskoj Zeti, 17. maja 1933. a preminuo u Beogradu 18. februara 2020. godine. Bio je dugogodišnji naučni savjetnik Balkanološkog instituta SANU i jedno kraće vreme Instituta za savremenu istoriju. U ratnim godinama postao je i član Senata Republike Srpske. U vreme rata za odbranu zapadnog srpstva (1991-95), u više navrata je boravio u najzapadnijoj srpskoj zemlji – Republici Srpskoj Krajini, sokoleći narod i trezneći ga od jugokomunističkih zabluda.

PERIODIKA

LIBERALNO (MASONSKO) I RIMOKATOLIČKO JUGOSLAVENSTVO I STVARANJE JUGOSLAVIJE

U članku je rekonstruisan i sistematizovan uticaj ključnih ideologija liberalnog i rimokatoličkog “svjetonazora” na proces jugoslavenskog ujedinjenja i stvaranja Kraljevstva SHS.

PERIODIKA

KNJIŽEVNIK ĐURO VILOVIĆ O BEČU, SJEVERU HRVATSKE I MEĐIMURJU U VREME VELIKOG RATA 1914-1918.

U članku se analiziraju književni radovi Đure Vilovića tematski vezsti za sjever Hrvatske u Prvom svjetskom ratu, s akcentom na nacionalno-vjersku klimu u Međimurju. Članak je u isto vreme i istorijsko-književni prilog kulturnoj istoriji u vreme Velikog rata.

ç