Izaberi jezik:

Ljubinko Milosavljević

  • Adresa: /
  • Email: /
  • Telefon: /
  • LinkedIn: /

Filozofski fakultet, Univerzitet u Nišu.

PERIODIKA

DVE ODBRANE I POSLEDNJI DANI

Sokrat je u Odbrani, ne bez ironije, rekao da od beseda svojih tužilaca ne prepoznaje samoga sebe, što je verovatno i Slobodan Milošević mislio i govorio o svojim tužiocima. SLOBODAN MILOŠEVIĆ U HAŠKOM TRIBUNALU Individualne apologije na sudovima i pri suđenjima nisu uobičajene, zato što optužene po pravilu brane za novac ili po službenim dužnostima advokati, posebno za to obrazovane osobe. Te advokatske odbrane mogu biti briljantne. Mnoge od njih ostale su zabeležene i čuvaju se od zaborava. Danas ima nekoliko knjiga u kojima su sadržani izbori advokatskih odbrana.

PERIODIKA

OD CARSTVA SREĆE DO ZGARIŠTA VREDNOSTI - Šta su nam obećavale, a šta ostvarile elite tokom poslednjih dvadeset godina

Ovorazdoblje je, ako se autor dobro seća, započelo obećanjima brze izgradnje brzih pruga i silikonskih dolina. U radu će zatim uslediti podsećanje kroz šta smo prošli: raspad zemlje, građanski ratovi, NATO bombardovanje, otimanje Kosova i Metohije, cve propraćano slikama zgarišta i patnji. Potom smo dobili demokratiju, opet uz vatru i dim. Teže smo, međutim, primećivali da živimo u predelu gde spoljašnje sile i naša benevolentnost sve pretvaraju u zgarišta vrednosti: univerzalnih, nacionalnih, lokalnih ali i moralnih, privrednih, duhovnih i inih. Od svih elita jedino je sportska bila umešna da nas obraduje pobedama, sve ostalo su uglavnom bili porazi. Svako zlo je na ovoj vetrometini i nad nama isprobavalo svoju snagu. Gubili smo narod i teritorije, dostojanstvo i samopoštovanje, dok su neki od nas dobro uvežbavali samoprezir, jer su ih neke naše i neke njihove elite ubedile da smo za svo zlo ovog sve­ta samo mi krivi. Danas su nam vozovi sporiji nego što su bili pre jednog veka a silikonska brda i doline ostvarila su se samo na ponekim ženskim prsima.

PERIODIKA

ČEMU ŠKOLE ILI „KAKO JE VISOKO OBRAZOVANЈE IZNEVERILO DEMOKRATIJU I OSIROMAŠILO DUŠE DANAŠNЈIH STUDENATA“

Deo naslova ovog rada koji je pod navodnicima, predstavlja moto Alana Bluma za njegovu knjigu "Sumrak američkog uma" (Prosveta, Beograd 1990). U radu autor nastoji da sagleda osnovne slabosti aktuelnog obrazovnog procesa u Srbiji, trudeći se pri tom naravno da ne ponovi ništa što je o tome već rečeno u relevantnoj korišćenoj literaturi. On visokoškolsko obrazovanje vidi kao još jedinu našu industriju u ekspanziji, koja je studente pretvorila u mašine za učenje i brzo zaboravljanje, a diplomce u učene neznalice. Rigidnom primenom globalizacijskog obrazovnog modela na lokalne (ne)prilike, škola je, za razliku od nekih pređašnjih vremena, počela da proizvodi nesrećne ljudske slučajeve, što čini smislenim pitanje iz naslova ovog rada.

ç