Изабери језик:

Драгомир Бонџић

  • Адреса: /
  • Email: /
  • Телефон: /
  • LinkedIn: /

Институт за савремену историју, Београд.

периодика

ИСТОРИЈСКА ВЕРТИКАЛА УТИЦАЈА ЛЕВИЦЕ – СТУДЕНТСКЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ПРЕ 1968. И „ЦРВЕНИ УНИВЕРЗИТЕТ“ ПРЕ „УНИВЕРЗИТЕТА КАРЛ МАРКС“

У раду се посматра историјска вертикала утицаја левице, односно Комунистичке партије Југославије, на Београдском универзитету од 20-их година 20. века до 1968. године. Циљ је био да се уочи и опише континуитет утицаја комуниста и левих идеја на ову установу и студенте у посматраном периоду. Посебна пажња је посвећена 30-им годинама када су комунисти успели да остваре снажан утицај и контролу над политичким деловањем београдских студената и да их укључе у антирежимске демонстрације у оквиру „студентског напредног покрета“. Утицај комуниста је био такав да је уочи Другог светског рата Београдски универзитет називан „црвени универзитет“. Уочава се да је Комунистичка партија после Другог светског рата, када је освојила власт и по својој вољи обликовала државу, друштво и сам Универзитет, систематски изграђивала и неговала традицију „црвеног универзитета“ и „студентског напредног покрета“. Намера је била да ова традиција постане узор у формирању нових генерација „социјалистичке интелигенције“ и у потпуности замени „буржоаску“ традицију Универзитета. Закључује се да је традиција „црвеног универзитета“ утицала и на генерацију студената која је покренула студентски бунт 1968. Међутим, овај пут је носилац традиције био изван Партије, односно Савеза комуниста Југославије, што у систему какав је сама Партија устројила није било пожељно ни могуће.

периодика

КРАЉЕВИНА ЈУГОСЛАВИЈА И ДУНАВ. ДУНАВСКА ПОЛИТИКА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КРАЉЕВИНЕ 1918-1944.

Приказ књиге: Милан Гулић, Краљевина Југославија и Дунав. Дунавска политика југословенске краљевине 1918-1944, Београд, Институт за савреме­ну историју, 2014, 277 стр.