Izaberi jezik:
Tema broja

VELIKI RESET – U SVETLU PROMENA U GLOBALNIM ODNOSIMA

ZELENI U EVROPI – OD EKOLOŠKIH POKRETA DO POLITIČKIH PARTIJA

Sažetak

Od svog osnivanja šezdesetih i sedamsedetih godina prošlog veka, Zelene partije u Evropi prošle su značajnu transformaciju od studentskih protesta, ekoloških i mirovnih pokreta koji su se skoro ekskluzivno bavili temom nuklearnog razoružanja i zaštitom životne sredine do političkih partija koje sve većom podrškom građana pariraju tradicionalnim partijama na evropskom kontinentu. U ovom radu se analizira kako je popularizovanje teme klimatskih promena doprinelo boljem pozicioniranju Zelenih partija na evropskoj političkoj sceni. U tom kontekstu se prezentuju podaci o podršci građana Zelenim partijama na izborima za Evropski parlament u maju 2019. godine kao i u šest članica EU gde Zelene partije učestvuju u vladajućim koalicijama. U radu se razmatraju i dva modela (švedski i finski) za „ulazak“ Zelenih partija u vlade pojedinih članica EU.
Pored toga, ukazuje se i na činjenicu da su vlasti evropskih država uvidevši interesovanje građana, naročito mlađe populacije, za ideje koje prezentuju Zelene partije, temu klimatskih promena i zaštite životne sredine uvrstile na agendu nacionalnih politika i na taj način postale ozbiljni „konkurenti“ Zelenim partijama.
Imajući u vidu popularnost Zelene partije u Nemačkoj uoči parlamentarnih izbora 26. septembra 2021. godine, u radu se daje osvrt na istorijski razvoj ove nemačke partije i njene mogućnosti da postane deo vlasti na saveznom nivou. S tim u vezi, analiziraju se opcije za formiranje buduće vladajuće koalicije kao i spoljnopolitički stavovi Zelene partije.

Ključne reči:

Reference

PERIODIKA Nacionalni interes 1/2022 1/2022 УДК 316.334.5(4) 83-101
ç