Izaberi jezik:
Tema broja

ČLANCI I STUDIJE

UTICAJ NATO NA BEZBEDNOST I KOSOVSKU POLITIKU SRBIJE

Sažetak

Cilj rada je da ukaže na osnovne aspekte o kojima Srbija mora voditi računa u vođenju svoje bezbednosne politike, posebno prema Kosovu i Metohiji. Ovde se izdvajaju tri bitna aspekta. Prvi je uticaj koji NATO ima u Evropi, regionu i mirovnoj misiji KFOR, drugi je očuvanje nacionalne bezbednosti i treći je aktivan pristup zaštiti i očuvanju interesa Srbije u svojoj južnoj pokrajini. U sagledavanju ova tri aspekta polazi se od bitnih pretpostavki da Srbija u vođenju svoje bezbednosne politike mora (1) uvažiti međunarodno okruženje i interese koje pojedine države, a pre svih velike sile, SAD, Rusija i Kina, imaju u regionu Balkana i Jugoistočne Evrope, (2) sačuvati svoju fizičku i ontološku bezbednost i (3) osigurati svoje vitalne interese na Kosovu i Metohiji u zaštiti i pomoći srpskom stanovništvu, očuvanju srpske kulturne baštine i imovine na koju polaže pravo. Granični markeri kosovske politike Srbije treba da budu, na jednoj strani, nepriznavanje samoproglašene „ države “ Kosovo, a na drugoj, aktivan pristup svim pitanjima i rešavanju problema koji proizilaze iz stvarne situacije na Kosovu i Metohiji, na nivou Ujedinjenih nacija, Evropske unije i regionalnih inicijativa, zatim u bilateralnim odnosima sa državama koje utiču na status i stanje u pokrajini, najviše sa SAD, kao i u započetom dijalogu sa lokalnim vlastima u Prištini uz međunarodno učešće. Suštinska poruka takve kosovske politike Srbije je da se ne odriče svoje teritorije i istorije, ali da konstruktivnim pristupom stvarnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, bilo kako da se ona menja, nastoji da osigura svoju bezbednost, budućnost srpskog naroda u pokrajini i da doprinese mirnom rešavanju složenih pitanja u regionu.

Ključne reči:

Reference

  1. Alliance’s New Strategic Concept, NATO Press Communique, S-1(86)91.
  2. Бжежински, Збигњев, Велика шаховска табла, ЦИД Подгорица, 1999.
  3. Војна доктрина Руске Федерације, 2014, http://static.kremlin.ru/media/events/files/41d527556bec8deb3530.pdf, 05/11/2017.
  4. Вукадиновић, Радован, Чехулић Вукадиновић, Лидија, Божиновић, Давор, НАТО – еуроатлантска интеграција, Topical, Загреб, 2007.
  5. Кисинџер, Хенри, Да ли је Америци потребна спољна политика, БМГ, Београд, 2003.
  6. Mearsheimer, John J., „Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault”, Foreign Affairs, No 5/2014, pp. 77-89.
  7. Mitzen, Jennifer, „Ontological security in World Politics: State Identity and the Security Dilemma“, European Journal of International relations, 3/2006, pp. 341-370.
  8. NATO Handbook, NATO Public Diplomacy Division, Brussels, 2006.
  9. Chomsky, Noam, „Enduring Truths, Changing Markets“, Covert Action Quarterly, No. 56, Spring 1996.
  10. Williams, Michael C. and Neumann, Iver B., „From Alliance to Security Community: NATO, Russia, and the Power of Identity“, Millennium – Journal of International Studies, June 2000, pp. 357-387.

   

PERIODIKA Politika nacionalne bezbednosti 2/2017 УДК: 327.51NATO:355.02(497.11) 87-103
ç