Izaberi jezik:
Tema broja

TEORIJSKO METODOLOŠKI PRISTUPI I DEMOKRATSKI I NACIONALNI KAPACITET SRBIJE

SRPSKO-SLOVAČKO SUSRETANJE: NACIONALNI I KULTURNI IDENTITET SLOVAKA U VOJVODINI

Sažetak

U prilogu se govori o istorijskim, kulturnim i političkim vezama dva prijateljska naroda, Srba i Slo­vaka. O tome svedoče brojne istorijske činjenice koje u članku pominjemo; od zajedničkog učešća u odbrani srpskih i slovačkih zemalja od Turaka, preko školova nja viđenijih Srba u Bratislavi i drugim slovačkim mestima u 18. i 19. veku, kao i kulturnim vezama Vuka i Štura, Vuka i Šafarika, kao i uticaj ovog velikog Slovaka i drugih njegovih sunarodnika na kulturni, naučni, politički život u Srbiji i Vojvodini u 19. i 20. veku. Tu je i nezaobilazna figura slovačkog političara dr Milana Hodže, koji je u uslovima agresivne mađarizacije tesno sarađivao sa srpskim političkim prvacima u borbi za nacionalnu emancipaciju slovačkog i srpskog naroda. Sve je to uticalo da se Slovaci u duhu slovenske solidarnosti nađu zajedno sa Srbima i na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra 1918. glasaju za prisajedinjenje Srbiji. Taj pravac kulturne razmene, saradnje i razumevanja između dva naroda biće nastavljen i u narednim vremenima. Slovaci su nacionalna manjina nacio nalna zajednica po Statutu AP Vojvodine, lojalni srpskoj državi koji sa većinskim srpskim narodom imaju veoma dobre odnose. Slovačka je među manjim brojem zemalja članica EU koje nisu priznale lažnu državu Kosovo, a priznala je i malobrojnim Srbima u Slovačkoj status nacionalne manjine.

Ključne reči:

Reference

  1. Вујић Властимир, „Срби у Словачкој“, Печат, бр. 165, Београд, 2011.
  2. Церовић Љубивоје, Срби у Словачкој, Министарство за Србе ван Србије, Београд, 1997.
  3. Црњански Катарина, „Словаци у Војводини“, у: Положај националних мањина у Србији, зборник САНУ, уредник: Војислав Становчић, Београд, 2007.
  4. Кмећ Јан, „Властита логика слободе словачке националне мањине у Војводини“, у: Политички положај мањина у Савезној Републици Југославији, зборник САНУ, уредници: Милош Мацура и Војислав Становчић, Београд, 1996.
  5. Кмећ Јан, Словачко-српска сарадња у Матичином духу крајем прошлог и почетком овог века, ВАНУ, Нови Сад, 1992.
  6. Ковијанић Ристо, Милан Хоџа и Југословени, Братислава, 1938.
  7. Кузмановић Небојша, Сусретање култура. Српско-словачке књижевне везе Риста Ковијанића, Бачка Паланка, 2003.
  8. Милосављевић Петар, Систем српске књижевности, Нови Сад, 2000.
PERIODIKA Politička revija 2/2011 УДК: 316.722+323.15(=162.4)(497.113) 41-58
ç