Izaberi jezik:
Tema broja

SRPSKE TEME – SADAŠNJOST I ISTORIJA

REPUBLIKA SRPSKA PO VOLЈI NARODA – REFERENDUM O DANU RS

Sažetak

Predmet analize ovog rada jeste najavljeni referendum kojim se građani RS opredeljuju po pitanju datuma Dana Republike Srpske. Razume se da predmet našeg istraživanja podrazumeva širi kontekstualni, istorijski, etnički, politički, geopolitički diskurs u razmatranju položaja i perspektive RS kao državnog entiteta u okviru ili izvan Bosne i Hercegovine. U pisanju ovog rada koristili smo se metodom analize, sinteze, kao i komparativnom metodom, te na osnovu našeg dosadašnjeg istraživanja na temu Bosne i Hercegovine, kao istorijski srpske zemlje, a zatim (od Austrougarske okupacije 1878) „bosanskog geopolitičkog trougla“, do današnjih (gaulajterskih vremena – visoki predstavnici, kao nekad konzulska vremena) dana i aktuelizovanja etničkih, državnih, političkih i geopolitičkih- identitetskih pitanja. Imajući u vidu ovakav teorijsko-metodološki i predmetno-problemski istraživački zahvat, logično je da smo u radu obradili pomenuti istorijski deo, zatim pitanje bošnjačkog osporavanja RS, i njihovo, uz podršku zapadnih mentora, derogiranje Dejtonskog sporazuma i zagovaranje njegove izmene u „Dejton 2“, kojim će se samo nastaviti oduzimanje nadležnosti srpskom entitetu do potpunog gašenja RS. U radu smo još ukazali na kontinuitet muslimansko-hrvatske politike prema Srpskom narodu u predvečerje građanskog rata u BiH, njihovo zasedanje bez učešća srpskih predstavnika u parlamentu BiH i donošenja odluke o nezavisnosti ove jugoslovenske republike, koja je počivala na ravnopravnosti i konsenzusu tri konstitutivna naroda, te njihovo opredeljenje za krnji, protivustavni, protivsrpski referendum, koji je predstavljao okidač za rat u BiH. U poslednjem poglavlju obradili smo stav prema referendumu vlasti u Beogradu, Vučića i Nikolića, zatim predstavnika zapadnih zemalja, SAD i čelnika EU, te reagovanja stručne i političke javnosti u Srpskoj, Srbiji i šire u regionu. Cilj ovog rada je da se ukaže da se BiH kao država ne može održati ukoliko se nastavi antidejtonska politika slabljenja i urušavanja Republike Srpske. Samo politika koja se čvrsto drži „izvornog Dejtona“, njegovog „slova“ a ne „duha“, kojim visoki predstavnici brutalno krše i menjaju odredbe Dejtonskog sporazuma, može trasirati put opstanka ove inače veštačke i konstruisane države. U protivnom treba očekivati da će Republika Srpska biti primorana da raspiše referendum o nezavisnosti i odvajanju od preostalog dela BiH. Ova odluka ne bi smela da iznenadi zvanični Beograd, kao što je „iznenađen“ referendumom o Danu RS. Dobro je što Rusija nije bila iznenađena, već je podržala pravednu borbu za slobodu i očuvanje Republike Srpske.

Ključne reči:

Reference

  1. Андрић, Иво, Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине: (докторска дисертација), Просвета, Београд, 1994.
  2. Буквић, С. „Референдумска одступница Београд“, Политика, 3. септембар 2016.
  3. Галоа, Пјер Мари, Алахово сунце заслепљује запад, Београд, Бањалука, 1996.
  4. Инцко, Валентин, „Додик се игра ватром“, интервју Политици, 3. септембар 2016.
  5. Информер, 6. септембар 2016, 3.
  6. Хан, Јоханес, „Референдум у РС може бити само консултативан“, Политика, 6. септембар 2016.
  7. Јакшић, Бошко, „Вучић избегао распеће из Лакташа“, Политика, 2. септембар 2016.
  8. Лазански, Мирослав, „Босна на Сицилији“, Политика, 3. септембар 2016.
  9. Калај, Бењамин, Историја српског народа, Књижара „Петар Ћурчић“, Београд, 1895.
  10. Кецмановић, Ненад, „Референдум, него шта“, Политика, 2. септембар 2016.
  11. Краљачић, Томислав, Калајев режим у Босни и Херцеговини 1882-1903, Сарајево, 1987.
  12. Милошевић, Зоран, Бошњачко поништавање Срба, Завод за уџбенике и наставна средства, Српско Сарајевo, 2002.
  13. Поповић, Витомир, „Нико не може да спријечи вољу народа Српске“, СРНА, интернетско издање, 25. август 2016.
  14. Суботић, Момчило, „О Калајевом концепту босанске нације и њеним савременим промотерима“, у : О Србима муслиманске вероисповести (ур. др Момчило Суботић) ИПС, Београд, 2012.
  15. Суботић, Момчило, Хрвати и Босна. Геополитичке замисли у Хрватској према Босни и Херцеговини, Бели анђео, Шабац, 2002.
  16. Суботић, Момчило, Право на самоопредељење и југословенски експеримент. Прва, друга, трећа Југославија, ИПС, Београд, 2004.
PERIODIKA Politička revija 3/2016 УДК 342.573(497.6 Republika Srpska)“2016“ 1-22
ç