Tema broja

ISTORIJSKI I TEORIJSKI PRISTUPI U DIJALOGU O MODELIMA REŠENЈA STATUSA KIM

POLITIČKI I NACIONALNI ASPEKTI DRŽAVNOG PITANJA SRBIJE U DIJALOGU O KOSOVU I METOHIJI

Sažetak

Nacionalnu i državnu politku Srbije, usmerenu na rešavanje problema Kosova i Metohije, potrebno je voditi sa stanovišta realizovanja vitalnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije. U jezgru tih interesa nalaze se vrednosti teritorijalnog integriteta i suvereniosti Srbije na čitavom državnom prostoru uključujući i južnu autonomnu pokrajinu. Odatle je reintegracija teritorije pokrajine KiM primarni nacionalni i državni interes koji uslovljava integraciju Srbije u Evropsku uniju. Da bi se ti interesi odredili i ispoljili, te ostvarili i što efikasnije zaštitili, potreban je unutarnacionalani konsenzus oko njegovih optimalnih političkih i ustavnopravnih oblika. Unutrašnji dijaog ima svrhu samo ukoliko se odvija u duhu otvorene i iskrene razmene mišljenja o svim ustavnopravnim i državnopraavnim mogućnostima rešavanja kosmetskog problema sa kojim se u pogoršanim srpsko/albanskim odnosima suočava Republika Srbija i srpski narod u celini. Dijalog o Kosovu i Metohiji nije počeo nedavno, on je zapravo neizostavni deo ovdašnje, davnije i skorije istorije. Otuda je potrebno imati na umu da naučni doprinos u traganju za optimalnim rešenjem ne bi trebalo opterećivati kratkim intervalima trajanja i krajnjim rokovima okončanja. Problem KiM je isuvišpe obremenjen unutrašnjim i spoljašnjim suprotnostima i isključivostima, da bi bio rešavan i razrešavan brzim i naglim, nedovoljno pripremljenim odlukama. U potrazi za obostrano prihvatljivim srpsko/albanskim rešenjem kosmetsko problema potrebno je imati dobru volju, ispoljiti strpljenje ali i upornost. U takvom pristupu rešavanju problema Kosova i Metohije upravo naučnici iz domena društvenih nauka u Srbiji, mogu da daju svoj dragoceni doprinos.

Ključne reči:

Reference

  1. Гаћиновић Радослав, „Отимање Косова и Метохије“, Српска политичка мисао, бр. 3-4, 2005, стр. 97-114.
  2. Милан Матић, Ђурић Живојин: Kosovo and Metohija before the court of history, Papers presented at the International Scholary Meeting held at the Serbian Academy of Sciences and Arts, Belgrade, March 16-18, 2006.
  3. Кнежевић Милош, Отмица Косова, Институт за политичке студије, Београд, 2006.
  4. Кнежевић Милош, „Косово и Метохија у Србији Србија у Европи: критика проалбанске еристике косовског проблема“, Национални интерес, бр. 2, 2006, стр. 51-94.
  5. Милошевић Зоран, „Независност Космета: историјско подсећање и нова питања?“, Политичка ревија, бр. 1, 2008, стр. 9-21.
  6. Миломир Степић, Косово и Метохија посмодерни геополитички експеримент, Институт за политичке студије, Београд, 2011.
  7. Милорад Екмечић, Ратни циљеви Србије 1914, Српска књижевна задруга, Београд, 1973.
  8. Пророковић Душан, „Улога НАТО у осигуравању ‘државности Косова’ и последице по државност Србије“, Политика националне безбедности, бр. 2, 2017, стр. 105-118.
  9. Суботић Момчило, Космет између силе и права“, Политичка ревија, бр. 1, 2008, стр. 99-57.
PERIODIKA Nacionalni interes 3/2017 УДК 32(497.11):323.173(497.115) 13-25
ç