Izaberi jezik:
Tema broja

HRIŠĆANSTVO I NACIJA, SRPSKA PISMENOST, IDENTITET

KAKO JE ŽARKO VIDOVIĆ OBJAŠNЈAVAO NACIJU SA HRIŠĆANSKOG STANOVIŠTA

Sažetak

Nedavno upokojeni Žarko Vidović bavio se u svojim naučnim tekstovima nekolikim problemima, ali je jedan od najbitnijih bio nacija. Danas se o naciji govori kao o identitetu pojedinca, konstruktu psihe, uz odbacivanje donedavnog supstancijalističkog stanovišta. Vidović je, ipak, zadržao stav da je nacija objektivna zajednica, zahvaljujući svojoj veri u učešće Svetog Duha u njenom formiranju i održavanju. Za analizu nacije najbitniji su Vidoviću bili pojmovi duha i istorije, ali ne manje važno je i shvatanje čovekove ontologije koja ima sposobnost istupanja u oblast duha. Žarko Vidović oštro razlikuje istočno od zapadnog poimanja nacije. Posebno je zanimljivo njegovo shvatanje srpskog identiteta kao obeleženog logorskim mučenjem, kao logoraškog.

Ključne reči:

Reference

  1. Bandić, Dušan, „Etnos“, Carstvo zemaljsko i carstvo nebesko, Biblioteka XX vek, Beograd, 2008.
  2. Видовић, Жарко, Суочење православља са Европом (Огледи о историјском искуству), Приредио Матеј Арсенијевић, Светигора, Цетиње 1997.
  3. Видовић, Жарко, Историја и вера, Приредио Матеј Арсенијевић, Светигора, Цетиње, 2008.
  4. Илић, ђакон Ненад, на Блогу Ослобођење од 17.09.2016. http://oslobodjenje.rs/djakon-nenad-ilic-iskreno-terorisu-nas-gej-paradama-nasa-crkva-mora-bolje-da-propoveda/
  5. Јеванђеље по Матеју, Свето Писмо, Нови завјет Господа нашег Исуса Христа, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, Београд 1984.

   

PERIODIKA Politička revija 4/2016 УДК 27-1 Vidović Ž:316.356.4 1-16
ç