Izaberi jezik:
Tema broja

AKTUELNO

IZBORI U SRBIJI 2016. – POLITIČKI POVRATAK OPOZICIJE

Sažetak

U politikologiji izbori se smatraju suštinskim i ključnim političkim procesom. Njima se ne vrši samo puka smena vlasti, već se radi o kompleksnom sučeljavanju različitih ideja, stremljenja, interesa i politika, koje žele da se nametnu biračkom telu kao legitiman izraz narodnog suvereniteta. Predmet naše analize su izbori u Srbiji 2016, i to u prvom redu parlamentarni izbori, dok ćemo pokrajinske i lokalne (opštinske) izbore i njihove rezultate pomenuti u naophodnoj meri, da bismo prikazali prirodu i karakter vlasti na sva tri nivoa. Cilj ovog rada je da ukaže na moguće motive vladajuće naprednjačke koalicije da raspiše izbore, u situaciji kada je Vučićeva vlast imala plebiscitarnu parlamentarnu podršku za svoju evrounijsku (sledstveno i evroatlantsku) politiku. Drugi cilj je samo prezentovanje izbornih rezultata, pri čemu smo se, u cilju bolje preglednosti, poslužili odgovarajućim tabelama i dijagramima, i treći, da analizom mogućih stranačkih koalicija za formiranje vlade Srbije, ukažemo na političke i geopolitičke implikacije takvih opredeljenja. U radu smo koristili metod upoređivanja i analize rezultata prethodnih izbora i političkih, prvenstveno spoljnopolitičkih prioriteta vlada od 2012, pa i dalje, od dolaska Euleksa na KiM, kao i metod sinteze, koja nam omogućava da iznosimo utemeljene i argumentovane stavove po ključnim pitanjima savremene srpske (geo)politike. Tu prevashodno mislimo na pitanje KiM, na prozapadnu politiku srpske vlasti u kontinuitetu, na Briselske sporazume, EU, NATO, SAD, te na mogući spoljnopolitički i geopolitički zaokret srpske vlasti,koji bi se kretao u smeru tešnje ekonomske, političke i druge saradnje sa Rusijom i Evroazijskom unijom.

Ključne reči:

Reference

  1. Антонић, Слободан, „Опозиција на изборима 2016“, НСПМ, 9. фебруар 2016.
  2. Вукадиновић, Ђорђе, „Да ли Вучић може још једном да се `преокрене` на ону пр(а)ву страну“?, Србин инфо, 8. мај 2014, интернет издање.
  3. „Доста је било“ – Програм – 20 тачака
  4. Избори у Србији 2012. године. (Не)очекивана промена, Зборник радова (ур. Милан Јовановић / Душан Вучићевић), Институт за политичке студије, Београд, 2013.
  5. Писмо председнице ДСС др Санде Рашковић Ивић мандатару Александру Вучићу, интернетско издање СРБски ФБрепортер 12. јун 2016.
  6. Решетњиков Леонид Петрович, „Наивна је илузија да се може ући у ЕУ а да се не уђе у НАТО“, НСПМ, 14. јун 2016.
  7. Ристивојевић, Бранислав, „Ала их је расписао – свака му част“, Факти, интернетско издање, 4. фебруар 2016.
  8. Суботић Момчило, „Политичке странке у Србији о националном идентитету и међународним интеграцијама“, у: Национални идентитет и међународне интеграције (ур. Зоран Милошевић/Живојин Ђурић), Институт за политичке студије, Београд, 2015.
  9. Суботић Момчило, „Србија и Европска унија“, Српска политичка мисао, 01/2010, ИПС, Београд,
  10. Суботић, Момчило, „НАТО-изација Срба“, Политичка ревија 03/2010, ИПС, Београд, 2010.
  11. Суботић, Момчило, „Избори у Србији 2014 – трасирање евроатлантске геополитичке парадигме“, Политичка ревија 02/2014, Београд, 2014.
PERIODIKA Politička revija 2/2016 УДК 324(497.11)“2016“ 37-64
ç