Izaberi jezik:
Tema broja

IZBORI U SRBIJI I EVROPSKOJ UNIJI

IZBORI U SRBIJI 2014. – TRASIRANJE EVROATLANTSKE GEOPOLITIČKE PARADIGME

Sažetak

Predmet ovog rada je analiza parlamentarnih izbora u Srbiji i posledice koje će oni imati na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu. Cilj rada je da se korektnim prezentovanjem izbornih razultata ukaže na evidentnu diskrepancu između predizbornih obećanja sa prethodnih izbora (2012) i politike koja je potom vođena, tj. da se pokaže kontinuitet u vođenju srpske politike u svim ključnim domenima od Petog oktobra do danas, izuzimajući donekle period Koštuničine vladavine. Politička koalicija SNS-a je u potpunosti nastavila da vodi politiku prethodnih vlada, kako u pogledu ključnog unutrašnjeg pi tanja zemljea to je Kosovo i Metohija, odnosno pitanje državnog suvereniteta i integriteta, tako i po spoljnopolitičkim prioritetima tj. usmeravanje Srbije ka EU, bez obzira na sve manjkavosti ovog EU projekta i njegovu diskriminatorsku politiku prema Srbiji. U tekstu je korišćen metod analize dosadašnjih izbornih rezultata kao i metod njiho ve komparacije, te je na tom osnovu prezentovana sinteza srpske politike i geopolitike. Za aktuelnu srpsku vlast izgleda ne postoji dilema: EU ili Rusija, iako je Rusija jedini istinski oslonac Srbije u borbi za državnu celovitost i nacionalno dostojanstvo, koja i svojom politikom u Ukrajini ukazuje na svu bezobzirnost i neprincipijelnost zapadne po­litike prema suverenim državama od bivše SFRJ, preko Avganistana Libije, Iraka, Sirije itd. Nova srpska vlast se opredelila za politiku evropskih, a to znači i evroatlantskih integracija, na šta ukazuje i sastav Vučićeve vlade, od čega se pak ne nazire nikakva dobit, naprotiv, a takva orijentacija htela-ne htela dovodi u delikatan, pa i neprijateljski položaj prema Rusiji. Ili će možda biti drugačije?

Ključne reči:

Reference

  1. Врзић Никола, „Дан после“, Печат, 21. март 2014.
  2. Вукадиновић Ђорђе, „Да ли Вучић може још једном да се „преокрене“ на ону пр(а)ву страну“?, Србин инфо, мај 2014, интернет издање
  3. Избори у Србији 2012.  године. (Не)очекивана промена, Зборник ра­дова (приредили Милан Јовановић, Душан Вучићевић), Институт за политичке студије, Београд, 2013.
  4. Исаков Миле, „Озбиљно неозбиљна држава“, Таблоид, бр. 310, 8. мај 2014, интернет издање,
  5. Коштуница Војислав, „Србија да поврати своју душу“, Печат, 13 март 2014.
  6. Новаковић Нада, „Три године дужи стаж“, Новости, 29. април 2014.
  7. Момчило Суботић, „Србија у канџама евроатлантизма“, Национални интерес, 3/2009, Београд.
PERIODIKA Politička revija 2/2014 УДК: 324(497.11)“2014“:[327::911.3 1-22
ç