Izaberi jezik:
Tema broja

AKTUELNO

HRVATSKA NA PUTU SRBIJE U EVROPSKU UNIJU

Sažetak

Autor u ovom članku analizira ulogu Hrvatske u procesu učlanjenja Srbije u Evropsku uniju. Cilj je da se ukaže na kontinuitet hrvatske politike prema Srbima, koja je rezultirala etničkim čišćenjem sa elementima genocida nad srpskim narodom u Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj. U radu je korišćena analiza sadržaja srpsko-hrvatskih odnosa u savremenom periodu, kao i politička praksa koju Hrvatska primenjuje prema preostalim Srbima i Srbiji u postdejtonskom razdoblju. Ta politika manifestuje se ignorisanjem i grubim narušavanjem Sporazuma o normalizacii odnosa koji je Hrvatska potpisala sa SRJ septembra 1996. U radu će dalje biti obrađeno pitanje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, kao i njeno priznavanje nezavisnosti Kosova, čime je Hrvatska grubo prekršila Sporazum o normalizacii. Tu su i drugi antisrpski potezi kao što je akcija kojom Hrvatska, kao članica EU, zabranjuje i proteruje ćirilicu, što EK ne komentariše već svodi na unutrašnje hrvatsko zakonodavstvo, što je ustvari nastavak progona Srba; hrvatska policija hapsi i one Srbe koji nisu ni na kakvim spiskovima s očiglednim ciljem da se Srbi zastraše i da niko i ne pomisli na mogućnost povratka, a kamoli na korišćenje svojih ljudskih i kolektivnih političkih prava. Pored svega Hrvatska se nudi da u „prijateljstvu s puno ponižavanja“ trasira Srbiji put ka EU, tako što će joj diktirati uslove oko eventualnog povlačenja tužbe za genocid, u čemu je podržavaju moćne zapadne zemlje, prvenstveno Nemačka. Teško je pretpostaviti čime će sve Hrvatska uslovljavati Srbiju, za koju EU „nema alternative“, a jedno od sigurnih tačaka tog uslovljavanja i ponižavanja Srbije od strane Hrvatske očekuje se prilikom označavanja granične linije na Dunavu.

Ključne reči:

Reference

  1. Буха Милорад, „Споразум о нормализации односа између Савезне Републике Југославије и Републике Хрватске“, у: Истина о Републици Српској Крајини, Зборник радова, (приредили др Момчило Суботић и др Бранко Надовеза), Београд, 2008.
  2. Врзић Никола, „Пријатељство пуно понижавања“, Печат, Београд, 25. октобар 2013.
  3. Живановић Србољуб, Реч на годишњици страдања Срба, Јевреја и Рома у хрватском логору смрти Јасеновцу, Бања Лука, мај 2005.
  4. Момчиловић Душан, Нови геноцид над Србима у ХДЗ Хрватској, АБЦ Глас, Београд, 1993.
  5. Штрбац Саво, „Људски губици на српској страни у рату и после рата на подручју Хрватске и бивше РСК 1990-1998. године“, у: Истина о Републици Српској Крајини, Зборник радова I, (приредили др Мом­чило Суботић и др Бранко Надовеза), Београд, 2008.
  6. Споразум о нормализацији односа између СРЈ и РХ
  7. Францисти Саша, „Континуитет етничког чишћења“, Печат, Бео­град, 9. август 2013.
  8. Францисти Саша, „Србија и Хрватска – спорна питања“, Печат, Бе­оград, 2. август 2013.
  9. Мандић Игор, „Ћирилица је само изговор да се отерају Срби“, Ново­сти, 13. октобар 2013.
  10. Новости, „Сусрет на врху – хиљаду проблема“, Београд, 13. октобар 2013.
  11. Суботић Момчило, „Савремени хрватско-српски односи: тужба и противтужба за геноцид“, Политичка ревија, Институт за политичке студије, Београд, бр. 2/2010.
PERIODIKA Politička revija 4/2013 УДК: 327(497.11:4-672EU):327(497.5) 67-84
ç