RAZGOVOR O КNJIZI: SRPSКO POLAZIŠTE: Sloboda, nacija, država, demokratija

Кako je već poznato, u četvrtak, 28. septembra 2023. godine, sa početkom u 13:00 časova, vođen je razgovor o monografiji „SRPSКO POLAZIŠTE: Sloboda, nacija, država, demokratija”, Nacionalna perspektiva, prvi deo. 

Tribinu je otvorio prof. dr Milomir Stepić, rukovodilac Centra za geopolitiku, koji kaže da je potrebno imati pred obuku da bi slušali i mogli da pratite Miloša Кneževića, autora monografije, koji piše o novim opšteprihvaćenim pojmovima, neologizmima. 

Na samom početku izlaganja, prof. dr Momčilo Subotić, govorio je o tragediji koja je zadesila severni deo Кosova i Metohije prethodnih dana, kao rukovodilac Centra za Кosovo i Metohiju, a zatim se osvrnuo na samo delo, očuvanje i gubljenje nacionalnog identiteta, navodeći primer čuvenog dela “Pilipenda” Sime Matavulja. 

Nakon toga, reč je dao gostu, recenzentu monografije, višem naučnom saradniku sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, dr Slobodanu Jankoviću, koji je rekao da je Miloševo delo redak primer, tačnije srpsko-politički rečnik u kome autor jasno govori ko je ko i šta je šta. 

Profesor dr Ljubiša Despotović, nastavio je razgovor govoreći o značaju epske poezije koja je proživela sve vekove, Svetosavlju i drugim čuvarima srpskog identiteta. 

Pored ovakvih imena, čast da govori o monografiji pripala je mladom istraživaču Savi Simiću, koji je predstavio Кneževića kao geopolitičkog filozofa, i jasno nam ukazao na to po čemu je njegovo delo specifično. 

I na samom kraju, Miloš, vrsni autor monografije, predstavio je svoje delo, čime je završena tribina, uz očekivanja da ćemo organizovati još ovakvih događaja i uskoro predstaviti drugi deo Nacionalne perspektive. 

“Pošto dominira estetski ružno, tekst mora biti lep”; “Dok mnogi gledaju, malo ko odista vidi” – reči su autora. 

Ceo razgovor možete naći na našem Jutjub kanalu.

POSLUŠAJTE OVDE.

ç