Изабери језик:

ПРЕДАВАЊЕ ГЕРЕТА ВОЛА – 8. септембар 2023 у 12h, Институт за политичке студије

Дана 08.09.2023. године, са почетком у 12 часова, у просторијама Института за политичке студије (Добрињска 11), одржаће се предавање Герета Вола под називом “Local Democracy and Reconciliation Processes”.

Герет Вол (Gareth James Wall) је истраживач Универзитета у Бирмингему, Велика Британија и Института за развојне студије у Калкути. Његова докторска дисертација предлаже иновативну методологију у истраживању приоритета локалне заједнице кроз делиберативну демократију усмерену ка људском развоју. Објављивао је радове из области јавних политика и локалног управљања, који укључују академска истраживања и анализе података, као и предлоге јавних политика и политичке анализе. Вол већ дужи низ година сарађује са водећим издавачким кућама које објављују радове отвореног приступа. Од 2013. је асистент уредника у оквиру часописа “Commonwealth Journal of Local Governance”, а као асистент уредника ангажован је и на часопису “Local Government Studies”, глобално водећег часописа у овој области.

Предавање које ће Вол одржати фокусираће се на налазима истраживачког пројекта чији је био руководилац, у оквиру ког се разматрала улога локалних влада у пост-конфликтним окружењима. Налази овог пројекта објављени су у специјалном издању часописа “Third World Quarterly”, као и у оквиру монографије у издању издавачке куће “Routledge”. Предавање ће представити улогу локалних нивоа власти у смањивању претконфликтних тензија и у подстицању друштвене кохезије као дела постконфликтног процеса изградње мира, кроз студије случаја Шри Ланке, Руанде, Сијера Леонеа и Северне Ирске.

Предавање ће се одржати на енглеском језику, а након излагања Вола предвиђена су и питања публике.