Изабери језик:

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ РАДА ИНСТИТУТА ЗА ПОЛИТИЧКЕ СТУДИЈЕ

Свечаном академијом у београдском “Дому Војске”, Институт за политичке студије обележио је педесет година деловања.  

На почетку скупа, директор Института, научни саветник др Живојин Ђурић, поздравио је угледне званице из земље и иностранства и уручио плакете и захвалнице појединцима и институцијама који су били од великог значаја за развој ИПС. Ђурић је указао на богату истраживачку делатност Института, испитивања јавног мњења, консултативне и експертске анализе и публикацијску делатност у оквиру које ИПС објављује књиге, брошуре и студије, као и чак седам научних часописа који редовно излазе.

-Коришћењем потенцијала ИПС, нарочито младих стручњака, верујемо да ћемо и у наредним годинама бити институција на коју се рачуна у научним круговима у Србији – поручио је Ђурић.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, скупу се обратио и државни секретар  др Тибор Сабо, а реч је припала и ректору Белгородског државног националног истраживачког универзитета из Руске Федерације, др Олегу Полухину, који је најавио још интензивнију сарадњу  ИПС и НИУ „БелГУ“ у будућности.  

Академија је почела химном „Боже правде“ у извођењу чланова хора „Ренесанс“, који је у пригодном културно-уметничком програму отпевао „Химну Светом Сави“ и „Востани Сербие“. Програм је водио глумац Горан Султановић и читао пасаже из дела знаменитих политичких мислилаца.

„Златни јубилеј“ ИПС обележава низом активности, међу којима су најзначајнији научни скупови.   Скупови о политикологији и о „феномену 1968. године“ одржани су овог месеца у „Кући Крсмановића“ у Београду, а следећа два скупа су посвећена стогодишњици проглашења Југославије (1. децембра 2018.) и „феномену левице“ – поводом двеста година од рођења Маркса (12. и 13. децембра 2018). 

Галерија