Izaberi jezik:

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM PEDESETOGODIŠNJICE RADA INSTITUTA ZA POLITIČKE STUDIJE

Svečanom akademijom u beogradskom “Domu Vojske”, Institut za političke studije obeležio je pedeset godina delovanja.

Na početku skupa, direktor Instituta, naučni savetnik dr Živojin Đurić, pozdravio je ugledne zvanice iz zemlje i inostranstva i uručio plakete i zahvalnice pojedincima i institucijama koji su bili od velikog značaja za razvoj IPS. Đurić je ukazao na bogatu istraživačku delatnost Instituta, ispitivanja javnog mnjenja, konsultativne i ekspertske analize i publikacijsku delatnost u okviru koje IPS objavljuje knjige, brošure i studije, kao i čak sedam naučnih časopisa koji redovno izlaze.

-Korišćenjem potencijala IPS, naročito mladih stručnjaka, verujemo da ćemo i u narednim godinama biti institucija na koju se računa u naučnim krugovima u Srbiji – poručio je Đurić.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, skupu se obratio i državni sekretar  dr Tibor Sabo, a reč je pripala i rektoru Belgorodskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta iz Ruske Federacije, dr Olegu Poluhinu, koji je najavio još intenzivniju saradnju  IPS i NIU „BelGU“ u budućnosti.  

Akademija je počela himnom „Bože pravde“ u izvođenju članova hora „Renesans“, koji je u prigodnom kulturno-umetničkom programu otpevao „Himnu Svetom Savi“ i „Vostani Serbie“. Program je vodio glumac Goran Sultanović i čitao pasaže iz dela znamenitih političkih mislilaca.

„Zlatni jubilej“ IPS obeležava nizom aktivnosti, među kojima su najznačajniji naučni skupovi.   Skupovi o politikologiji i o „fenomenu 1968. godine“ održani su ovog meseca u „Kući Krsmanovića“ u Beogradu, a sledeća dva skupa su posvećena stogodišnjici proglašenja Jugoslavije (1. decembra 2018.) i „fenomenu levice“ – povodom dvesta godina od rođenja Marksa (12. i 13. decembra 2018). 

Galerija

ç