Изабери језик:

ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ЕВРОПА И ДУНАВ”

Међународна научна конференција „Европа и Дунав – Дунав у геополитичким стратегијама европских земаља“ одржана је  26. и 27. јуна, у организацији Института за политичке студије, Београд.

Уважене учеснике и госте конференције поздравили су директор ИПС др Миша Стојадиновић  и др Мустафа Јајла, политиколог из Турске.

Ову конференцију су пратили и посебни гости и пријатељи Института: Иван Березовски, војни аташе Амбасаде Белорусије у Србији; проф. др Радојица Лазић, декан Факултета за дипломатију и безбедност; проф. др Виолета Рашковић Таловић, декан Факултета за међународну политику и безбедност.

Kонференција је окупила еминентне стручњаке из неколико држава. Из Русије су допутовали и излагали на конференцији дугогодишњи сарадници и пријатељи Института: др Андреј Баранов, др Едуард Попов, др Иван Ивањиков, др Јарослав Вишњаков, др Николај Копилов, др Елена Малишева; из Белорусије др Кирил Шевченко; из Бугарске – др Емил Миланов; из Грчке – др Алексиос Папагопулос; из БиХ – др Брацо Ковачевић. На конференцији су учествовали и домаћи стручњаци: др Миломир Степић, др Зоран Милошевић, др Вања Глишин, др Александра Колаковић, др Ивана Лукнар, др Далибор Денда, др Драган Траиловић, др Сања Шуљагић, др Иван Матић, др Јелена Тодоровић Лазић, др Нада Радушки, мср Дајана Лазаревић.

Конференција је завршена у пријатном крстарењу Дунавом и дружењу иностраних и домаћих учесника.

Осим склопљених пријатељстава и сарадње међу колегама, највеће благо ове конференције је свакако зборник „Европа и Дунав“ (ИПС, 2023), који садржи научне радове учесника конференције, као и многих других домаћих и страних стручњака. Приређивачи зборника су др Зоран Милошевић и др Миша Стојадиновић. Како је Институт за политичке студије један од пионира у истицању важности геополитичког питања Дунава у савременом свету и његовог научног сагледавања, тако очекујемо да ће пун научни значај зборник нарочито показати у будућности.

Захваљујемо се свим учесницима и гостима конференције и надамо успешној сарадњи и у будућности.