Izaberi jezik:

Održana je Međunarodna naučna konferencija Francusko-srpski odnosi u oblasti diplomatije i medijskog predstavljanja: Istorijsko iskustvo i savremeni izazovi

U organizaciji Instituta za političke studije i Univerziteta Sorbona Pariz IV 26. i 27. juna 2019. godine u Kući Krsamnovića (bivša Zgrada Protokola) u Beogradu  održana je Međunarodna naučna konferencija Francusko-srpski odnosi u oblasti diplomatije i medijskog predstavljanja: Istorijsko iskustvo i savremeni izazovi (povodom 180. godina francusko-srpskih diplomatskih odnosa).

Konferencija je deo zajedničkog projekta srpske i francuske institucije u okviru bilateralne saradnje između Republike Srbije i Republike Francuske u oblasti naučnih i tehničkih istraživanja „Partnerstva Hubert Curien Pavle Savić” (PHC). Pomenuti projekat i konferencija posvećeni su otkrivanju i analizi ključnih (i “otvorenih”) pitanja francusko srpskih odnosa: “večito prijateljstvo”, istorija, nasleđe prošlosti, diplomatija, kulturna diplomatija, medijsko predstavljanje, međunarodni odnosi i geopolitičke promene i uloga Francuske u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Konferenciju su otvorili gospodin Žan-Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Srbiji, dr Saša Marković, profesor Sorbone ispred francuskog partnera i dr Aleksandra Kolaković, naučni saradnik ispred srpskog partnera Projekta. Svečanosti otvaranja bili su prisutni i gospodin Maksim Reno, prvi sekretar Ambasade Republike Francuske u Srbiji i gospodin Bertran Mije, ataše za saradnju, koji je i zatvorio konferenciju. Kroz osam panela i diskusija naučnici su razmenili mišljenja o diplomatskoj, političkoj, ekonomskoj i kulturnoj istoriji dve zemlje, kao i o transferu ideja i geopolitičkim aspektima u aktuelnoj perspektivi, a pre svega o ulozi Francuske u procesima evrointegracija Srbije.

Održavanje konferencije su pomogli: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ambasada Republike Francuske u Srbiji i Francuski institut u Srbiji.

Galerija

ç