КNJIGA ZORANA MILOŠEVIĆA NA ARAPSКOM JEZIКU

اسم الكتاب: المسلمون إرهابيون أم ضحايا الغرب؟ المعضلة الإسلامية في الاتحاد الأوربي ١٩٥٠ تأليف: د. زورانميلوشيفيتش ترجمة: د. جعفر عبد المهدي صاحبمؤسسة ابجد للترجمة والنشر والتوزيع978-9922-676-58-6 : ISBN

U izdanju EVJED fondacije za prevođenje, izdavanje i distribuciju (Bagdad, Irak) izašla je knjiga dr Zorana Miloševića „Teroristi ili žrtve Zapada: muslimansko pitanje u Evropskoj uniji“ (2022). Кnjigu je preveo na arapski jezik dr Džafar Abdul Mahdi Sahib.

Retko koji srpski naučnik se može pohvaliti naučnom monografijom na arapskom jeziku, a našem dr Miloševiću je to pošlo za rukom. Prvobitno je Centar za akademsku reč (Šabac, 2015) objavio istoimenu knjigu na srpskom jeziku, sa opsežnim razmatranjima muslimanskog pitanja, da bi prevod ugledao svetlost dana u Bagdadu skoro 7 godina kasnije.

Migraciono pitanje je i dalje vrlo aktuelno, kao i položaj muslimanskih izbeglica u svetu, koji se danas broje u milionima ljudi. U naučnoj monografiji dr Miloševića razmatra se i broj džamija u svetu, predstavljanje muslimana u mas-medijima i predrasude koje ih prate, razlozi ratova na njihovim izvornim teritorijama i razlozi njihovog napuštanja istih, kao i odnos pripadnika drugih religija prema islamu. Objektivno se procenjuje i broj mogućih ekstremista među izbegličkim stanovništvom, kao i njihova budućnost u novim sredinama pretežno zapadnih država.

Za čitaoce na srpskom jeziku preporučujemo knjigu „Teroristi ili žrtve Zapada: muslimansko pitanje u Evropskoj uniji“ (2015), a za čitaoce na arapskom jeziku – istoimenu knjigu EBJED fondacije (2022), koja je pobrala mnoge pozitivne reakcije u Iraku.

Galerija

ç