Изабери језик:

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИНСТИТУТА ЗА СЛАВИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ ИЗ ПАРИЗА

У оквиру 66. Међународног сајма књига у Београду на штанду земље почасног госта Француске у Хали 2 Београдског сајма, у недељу, 29. октобра 2023. године одржано је представљање Института за славистичке студије из Париза, установе са којима Институт за политичке студије успешно сарађује.

Председница Института за славистичке студије у Паризу проф. др Елен Мела и генерални секретар проф. др Силви Аршамбо поводом стогодишњице постојања ове угледне институције говориле су о актуелним пројектима, као и о оснивању Института за славистичке студије у кући познатог слависте и професора Сорбоне Ернеста Денија, а у чему је учествовала и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

О сарадњи две научне институције, као и Република Француске и Србије у области науке, говорила је др Александра Колаковић, виши научни сарадник Института за политичке студије, Београд, и руководилац заједничких пројеката. У оквиру овог разговора др Колаковић је нагласила најважније резултате сарадње у које убрајамо зборник  La France et la Serbie: les défis de l’amitié éternelle (два издања, 2021, 2023) као и два специјална издања часописа Српска политичка мисао из 2018. и 2022. године, такође на француском језику. Др Колаковић је предложила да се покрене иницијатива да Ернест Дени, оснивач Института за славистичке студије у Паризу, поводом стогодишњице постојања Института за славистичке студије у Паризу добије улицу у Београду.

У разговору је учествовао и др Станислав Сретеновић, научни саветник у Институту за савремену историју, а модератор је била проф. др Ливија Екмечић, сарадница Института за славистичке студије у Паризу. 

Галерија