Изабери језик:

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ЖИВОЈИНУ ЂУРИЋУ

У четвртак, 28. децембра 2023. године одржана је Комеморација Живојину-Жики Ђурићу, дугогодишњем директору Института за политичке студије, Београд, који је после дуге болести, 2. децембра 2022. у 68. години живота преминуо. Овом приликом присутнима је представљена и Споменица Живојина Ђурића 1954-2022, књига која је ових дана изашла из штампе.

О бившем директору, у присуству запослених самог Института, породице, колега и некадашњих сарадника, дирљиво су говорили: др Миша Стојадиновић, директор Института за политичке студије, Београд, Милош Кнежевић, главни уредник Cпоменице, проф. др Урош Шуваковић, председник Управног одбора Института за политичке студије, Београд, др Зоран Милошевић, заменик директора ИПС-а, супруга Живојина Ђурића – Дана и мср Дајана Лазаревић, филолог.

Данас, после мало више од годину дана, нашли смо се у просторијама Института, како бисмо указали част бившем директору и угледном члану академске заједнице, који је успео да од тада скромне институције, претвори Институт за политичке студије, Београд, у једну од најугледнијих научних установа политикологије у Србији. Иако није дочекао усељење у нови простор Института, успео је да створи ваљане претпоставке за наставак његовог развојног преображаја. Остаје Споменица, материјална заоставштина, која ће онима који су познавали Живојина Ђурића учврстити постојеће мишљење о његовој личности, док ће онима који га нису познавали дати много повода за размишљање о једном времену, једном човеку и једној научној Институцији.