Izaberi jezik:
Tema broja

NACIONALNI IDENTITET I EVROPSKI PROCESI

BORBA ZA NOVI SRPSKI IDENTITET

U ovom radu se razmatra složen, osetljiv i nedovoljno istražen problem odnosa tranzicije i srpskog nacionalnog identiteta, operacionalizovan kroz sledeća pitanja: Treba li naše integrisanje u evropski kulturni i duhovni prostor da isključi našu tradiciju, . . .

ČLANCI I STUDIJE

SRBIJA - U POTRAZI ZA SMISLOM BUDUĆNOSTI

Veoma upozoravajuća loša ekonomska situacija u Srbiji nametnula je potrebu da Vlada Srbije izradi strateški dokument ekonomskog razvoja Srbije od 2011. do 2020. godine. Ovaj dokument napravljen je po uzoru na dokument koji je donela Evropska unija pod nazivom . . .

ERNST JINGER I MISAO KONZERVATIVNE REVOLUCIJE

Polazeći od konstatacije da na našem govornom području još uvek ne postoji osnovni akademski rad koji bi predstavio fe­nomen konzervativne revolucije u vajmarskoj Nemačkoj, autor nastoji da izloži jedan takav pregled ideja, aktera i dela. Razjašnjava . . .

RELIGIJA, PRAVO, TRADICIJA

MULTIKULTURNO DRUŠTVO I RELIGIJA

Ideja multikultularnosti je dominanta ideja o regulisanju odnosa među pripadnicima raznih kultura i religija u Zapadnoj Evropi, Severnoj Americi i Okeaniji. Ona počiva na pretpostavci da je budućnost sveta u mešanju različitih kultura, a njihova koegzistencija . . .

periodika Srpska politička misao 3/2011

Prijavi se za newsletter

ç