Izaberi jezik:
Tema broja

IDENTITET I POLITIČKE INSTITUCIJE

O SRPSKOM GEOPOLITIČKOM IDENTITETU

Rad je posvećen analizi jednog značajnog elementa srpskog nacionalnog identiteta geopolitičkom identitetu. Polazeći od suštinske povezanosti naroda i prostora koji nastanjuje, razmatrana je srpska (samo)spoznaja u kontekstu primarne simboličke dualnosti . . .

EKONOMIJA I SAVREMENA DRŽAVA

EKONOMSKE FUNKCIJE DRŽAVE - GLOBALIZACIJA I REGIONI

Najnovija svetska ekonomsko-finansijska kriza dovela je raznovrsne aspekte ekonomije pod neminovno kritičko preispitivanje. Tragajući za uzrocima krize ujedno se pokušava održavanje svih preovlađujućih segmenata ekonomije i društvene organizacije. “Zapadnjačka . . .

DRUŠTVENI EFEKTI IZOPAČENOSTI MODERNE EKONOMIJE

Iz istorije je poznato da je praćenje finansijskih ciljeva bez osvrtanja na opšte dobro uvek vodilo i vodi u propast. Danas smo svedoci vođenja klasnog rata protiv ostatka društva. Gomilanje novca na jednoj strani znači zaduživanje na drugoj. Tu situaciju . . .

POLITIČKE PARTIJE I PARLAMENTARNE GRUPE

PERSPEKTIVE DEMOKRATIZACIJE POLITIČKIH PARTIJA

Cilj rada je da ukaže na moguće pravce demokratizacije političkih partija u Srbiji i prevazilaženja partokratije kao glavnog preduslova povećanja demokratskih kapaciteta i napretka društva. U analizi je korišćen teorijski temeljito zasnovan i proveren . . .

KVANTITATIVNA ANALIZA PARLAMENTARNIH GRUPA

Rad je podeljen na četiri dela. Prvi deo teorijski obrađuje odnos slobodnog mandata i partijskog jedinstva i u tom pogledu predstavlja izuzetak u odnosu na ostale delove rada koji su skoro sasvim kvantitativno-empirijskog karaktera. Ipak, ovaj početni korak . . .

ZNAČAJ RELIGIJE U ZEMLJAMA EU

EVROPSKA UNIJA I ISLAM

Politički predstavnici najvažnijih članica Evropske unije saopštili su javnosti da je politika multikultarizma u Uniji propala. Istraživanja javnog mnjenja u Francuskoj i Nemačkoj pokazuju rast antiislamizma, na šta je regovao i generalni sekretar Ujedinjenih . . .

DELOVANJE SVETE STOLICE

Vatikan je odavno veliki ''politički igrač'', čak i kada se to ne primećuje. Iako nema divizije, kako je primetio Staljin, moćniji je od mnogih koji ih imaju. Sveta stolica se trudi da na odgovarajući način reaguje na ''znake vremena''. Koliko to uspeva? . . .

JAVNOST I POLITIČKA KOMUNIKACIJA
AKTUELNA POLITIČKA PITANjA SRPSKOG NARODA
periodika Srpska politička misao 2/2012

Prijavi se za newsletter

ç