Izaberi jezik:
Tema broja

RUSIJA, AMERIKA, EVROPA - ČLANCI

(DEZ)INTEGRACIJA NACIJE U DEMOKRATIJI

Autor se bavi analizom činilaca integracije i dezintegracije nacije u demokratskom društvu. Podseća se na zapadnoevropsko i germansko (istočnoevropsko) shvatanja nacije. Prema prvom, posredstvom pripadanja državi naglašava se zajednica građana kao suštinsko . . .

RUSIJA I OTKRIVANJE MEKE MOĆI

U ovom članku autor istražuje pitanje odnosa Putinove administracije prema problemu meke moći. Najpre se objašnjava sam pojam meke moći, i daje kratko podsećanje na sovjetsku istoriju meke moći. Zatim se analizira proces oporavka i uspona Rusije pod . . .

KRATKOTRAJNI RAT U GRUZIJI

Gruzijsko pitanje, otvoreno ruskom vojnom intervencijom 2008. godine, po prvi put posle raspada SSSR-a, stavilo je na dnevni red procenu ruske moći. Sve više jača uverenje da procesi geopolitičke tranzicije započeti raspadom SSSR-a nisu završeni zauzimanjem . . .

BORBA ZA EVROPU

Razmatramo pitanje šta znači borba za Evropu u današnjoj Sriji. Odgovor se kreće u dve ravni: kulturnoj i političkoj. Pokazujemo da mi u kuluturno-civilizacijskom smislu ne pripadamo Evropi, to jest romano-germanskoj civilizaciji. Mi smo zasebna, slovensko-vizantijska . . .

GDE JE EVROPA - Evropa je u evropskom mnoštvu

Na naizgled jednostavno pitanje „gde je Evropa?“, autor odgovara da se Evropa nalazi u evropskom mnoštvu. Vulgarna evrofilija zasniva se na nekritičkom i dogmatskom shvatanju da je „Evropa“ jedina spasiteljka od svih tranzicionih muka. Evropa, međutim, . . .

STUDIJE
periodika Nacionalni interes 1-3/2008

Prijavi se za newsletter

ç