Tema broja

SAVREMENA TUMAČENJA 5. OKTOBRA 2000.

MITOLOGIZACIJA 5. OKTOBRA

U tekstu se analizira javno obeležavanje dvadesetogodišnjice 5. oktobra. Nakon višegodišnjeg opadanja interesovanja za ovaj događaj, ova godišnjica je pokazala neuobičajeno veliko interesovanje koje se ogledalo u mnoštvu televizijskih emisija i stručnih . . .

PETOOKTOBARSKA "UGOVORNA" PREVARA NARODA

U radu se analizira sadržaj izbornog dokumenta tadašnje Demokratske opozicije Srbije "Program za demokratsku Srbiju" (nazvan i "Ugovor s narodom"), pre svega ona obećanja - 10 tačaka - koja je DOS predstavio kao akte koje će usvojiti „prvog dana prvog . . .

PAD SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Autor sa distance od dvadeset godina, i uz pomoć novih istorijskih izvora sagledava događaje u kojima je delimično, kao građanin učestvovao, konstatujući na samom početku da se njegovo mišljenje znatno promenilo od tog vremena. Režim Slobodana Miloševića, . . .

PROSTORNE PROMENE U EVROPI I NA BALKANU
GLOBALNI ODNOSI

GLOBALNE PROMENE I ODRŽIV RAZVOJ

Novi milenij obeležava prelaz iz doba globalizacije u doba globalnosti. U takvom dobu pojedinačne akcije, lokalna trgovina i nacionalna politika imaju globalni uticaj. Da bi odgovorile izazovima životne sredine i razvoja, države su, preko globalnih organizacija, . . .

periodika Nacionalni interes 1/2021 1/2021

Prijavi se za newsletter

ç