Izaberi jezik:
Tema broja

POHARA SRPSKOG JEZIKA

Sažetak

Dragi naši čitaoci,

Pred Vama je knjiga “Pohara srpskog jezika” u kojoj su sabrani autorovi zapisi o stradanju srpskoga jezika i ćirilice. Dvostruki dobitnik nagrade “Pavle Ivić”, govori o rasprodaji srpskog jezika po službenoj dužnosti i udžbeničkoj pornografiji. Šta pod tim pojmovima autor ove monografije podrazumeva? 

Moderni srpski jezik utemeljen je naporom Vuka Кaradžića tokom druge decenije 19. veka. Sva nastojanja da se uništi srpski etnički prostor i srpski etnički korpus počinjala su od destrukcije srpskog jezika i njegovog pisma. 

U našem društvu mogu se lako u političkoj, naučnoj i kulturnoj hijerarhiji dobiti najviša znanja i počasti i kada se loše govori i piše. Zašto se onda mučiti oko jezika ako i bez toga možete biti ministar i akademik. Širom zemlje svakodnevno se u velikim tiražima štampaju i prodaju (po visokim cenama) nepismene knjige. Te knjige lako kod nas nađu i recenzente i izdavače. 

U krizi je sistem naših društvenih i kulturnih vrednosti. Jasno je da u uslovima naglašene, veoma razgranate subkulture, gde strip i zabavni romani, loši filmovi (nasilja, strave i užasa) odnose prevagu kod čitalaca i publike nad remek-delima literature i kinematografije, ni jezik nema šta da-traži. 

Кako se rugati ćirilici?

Ćirilica nekad i da li više ikad?

Кako razoriti nauku?

U nesvakidašnjem i originalnom izdanju Instituta za političke studije, prožetom na 265 strana pročitajte da li se danas vodi bitka za ćirilicu ili bitka s vetrenjačama. 

Ključne reči:

Reference

ç