Tema broja

ODBRANA SRBIJE

Sažetak

Nova naučna monografija „Odbrana Srbije – Prilozi za geopolitiku nacionalne bezbednosti“, autora dr Ljubiše Despotovića i dr Vanje Glišina u izdanju Instituta za političke studije i Arhiva Vojvodine.

Monografija „Odbrana Srbije“ predstavlja plod višegodišnje saradnje autora Despotovića i Glišina u kojoj su nastojali da obuhvate širok spektar tema koje se tiču Srbije i srpskog naroda u celini. Primarno su analizirani geopolitički i bezbednosni aspekti, te otuda osnovno polazište ove monografije čini geopolitika nacionalne bezbednosti kao nova subdisciplina koju autori definišu.

Autori su monografiju podelili u tri celine, nastojeći da metodološki jasno, naučno utemeljeno i precizno situiraju Srbiju u globalnim i regionalnim političkim odnosima, posebno ukazujući na položaj između dva suprotstavljena geopolitička pola moći – SAD i Rusije. Sa tim u vezi, autori su prvo poglavlje naslovili „Sprečiti potapanje Srbije u ‘Atlantiku’“, posvećujući redove knjige preminulom kolegi i profesoru dr Radoslavu Gaćinoviću, koji je neumorno do poslednjih trenutaka svoga života radio na odbrani nacionalnih interesa Srba i Srbije. Drugo poglavlje tiče se odnosa Srbije i Rusije kroz političke, diplomatske, ekonomske, privredne, bezbednosne, kulturološke i druge aspekte. U tom kontekstu, autori navode da Rusija predstavlja geopolitičku alternativu.

Uzimajući u obzir da sam naslov „Odbrana Srbije“ zahteva opsežnu analizu istorijskih procesa i događaja koji su kontinuirano, sve do današnjih dana, bili teško breme za srpski narod i državu, autori u trećem poglavlju jasno navode da se Srbija i srpske zemlje nalaze u procesima teritorijalnog sažimanja i dezintegracije nacionalnog identiteta, što nedvosmisleno govori da se Srbija mora (od)braniti.

 

Ključne reči:

Reference

ç