Tema broja

BEZBEDNOST ZRAVLJA U SRBIJI: Crveni krst i epidemiološki problemi (studija slučaja)

Sažetak

Jedinstvena naučna monografija „Bezbednost zdravlja u Srbiji“, dr Adrijane Grmuše, bavi se pitanjima delovanja Crvenog krsta Srbije i njegovog učešća u suočavanju sa epidemiološkim problemima.

Ne zaostajaći za Evropom toga vremena, prvo nacionalno društvo Crvenog Кrsta u Srbiji, pod nazivom Srpsko društvo Crvenog krsta, osnovano je 6. februara 1876. godine u Beogradu, u skladu sa idejama Andrija Dinana i odredbama Ženevske konvencije iz 1864. godine.

Delovanje Crvenog krsta Srbije je prevashodno bilo vezano za podršku srpskoj vojsci u šest ratova: dva srpsko-turska rata (1876-1878), srpsko-bugarskom ratu (1885), Balkanskim ratovima (1912-1913) i Prvom svetskom ratu (1914-1918).

O značaju rada Srpskog društva Crvenog krsta slikovito govori izveštaj sa poslednje sednice Glavnog odbora od  25. decembra 1921. godine:

„Istorija ne poznaje ničega sličnoga onome što se desilo Srpskom crvenom krstu 1915-1918 godine. On je bio ne samo rob, već i izgnanik. I kao rob i kao izgnanik Srpski crveni krst nije izgubio prisustvo duha, već je radio u korist i na dobro srpske vojske i srpskog naroda, bio je i ostao uvek dosledan čovekoljublju i svima propisima Ženevske konvencije“.

Drugi svetski rat i godine iza rata, predstavljali su najizazovniji period za Društvo u jeku izbeglištva, nedostatka vode za piće i osnovnih higijenskih uslova. Burne periode naše istorije, obeležile su epidemije mnogih bolesti, poput tifusa, kolere i tuberkuloze, kojima je autor ove monografije posvetio posebnu pažnju. Svet se posle Hladnog rata, suočio sa novim izazovima  a to su pre svega, nevojne pretnje.

Novi talas globalizacije, doneo je opasnost od širenja i drugih infektivnih bolesti, pa je u skladu sa tim usmereno delovanje Crvenog krsta Srbije.

 

Ključne reči:

Reference

ISBN 978-86-7419-371-6
ç