Tema broja

SAJBER TERORIZAM

Sažetak

Jedna od najznačajnijih promena koje su se dogodile tokom 20. veka je razvoj informacione tehnologije. Globalno gledano, društvo nikada nije bilo zavisnije od interneta, onlajn platformi i dešavanja na mreži nego danas. Pored brojnih pozitivnih aspekata, postoje i negativni koje je iznedrila naučno-tehnološka revolucija – nove forme organizovanog kriminala, među njima i sajber terorizam.

Sajber terorizam je pretnja novijeg datuma, nedovoljno istražena. To je specifična forma terorizma, ne samo po sredstvima koja sajber teroristi koriste, već i zbog toga što se odigrava u specifičnom okruženju.

Autor ove monografije, prof. dr Ivana Luknar, proučava jedno od najznačajnijih pitanja današnjice razmatranjem drugih teorijskih pristupa kao i definisanjem sajber terorizma na nacionalnom i međunarodnom planu. Dinamičnim i temeljnim pristupom, bavi se društvenim procesima poput: globalizacije, pandemije, migracije, klimatskih promena i energetske kriza, ekonomske krize i siromaštva, krize identiteta i alijenacijom i njihovim uticajem na sajber bezbednost.

Кnjiga sistematizuje naučno-istraživačku građu o aktuelnom problemu i ukazuje na neophodne elemente za suzbijanje i prevenciju sajber terorizma, napisana jasnim naučnim stilom, lako razumljiva čitaocima, bez obzira na prethodno poznavanje istraživane teme.

Ne samo što se bavi pojmovnim određenjem terorizma, autor ide dalje i ka novim pojmovima, koji se tiču prevencije i zaštite od sajber napada: odrvaćanje kaznom ili odvraćanje odbijanjem.

Šta ovi pojmovi zapravo znače? Sa kojim se izazovima suočava policija u Srbiji tokom otkrivanja dela visokotehnološkog kriminala, kakva je razvijenost antiterorističkog nacionalnog sistema Republike Srbije, koja je relacija između sajber terorizma i organizovanog kriminala kao i odgovore na još mnoga, složena i zanimljiva pitanja, pronaći ćete u ovoj monografiji.

Snimak promocije monografije na RTS-u možete pogledati OVDE.

Ključne reči:

Reference

ç