MONOGRAFIJA

VIDICI JEDNOG BELORUSA – BELOSRBINA

Sažetak

Naučna monografija prof. dr Ivana Čarote na srpskom jeziku, u izdanju Instituta za političke studije u Beogradu, prevedena sa beloruskog jezika i objavljena u čast jubilarnog 70. rođendana čuvenog beloruskog slaviste i srbiste.

Кnjiga je podeljena na četiri simbolične celine, koje sadrže po nekoliko naučnih članaka: Beloruska književna reč, Nacionalna svest Belorusa, Belorusko-srpski odnosi u istoriji, Srpski filozofi verni Belorusiji. Zanimljivo je da nakon njih slede čestitke srpskih prijatelja i saradnika prof. dr Ivanu Čaroti povodom jubileja, biografija autora, kao i album sa fotografijama koji prati život profesora od studentskih dana do danas.

Zašto je značajna ova knjiga? Po mišljenju profesora dr Zorana Miloševića, beloruska nacionalna misao je izuzetno malo zastupljena u srpskoj politikologiji, o njoj se malo govori i malo zna, tako da je ova knjiga ključna u međusobnom upoznavanju.

S obzirom na to da je knjiga obuhvatila sva bitna pitanja u pogledu beloruske kulture, nacionalne svesti, istorijskih i savremenih odnosa, njen značaj je veliki u međusobnom upoznavanju i proširivanju odnosa između dva bratska naroda koja su često delila istu ili vrlo sličnu istorijsku sudbinu.

Tek će se u budućnosti pokazati pravi potencijal i značaj ove knjige koja će biti od presudnog značaja stručnjacima koji proučavaju odnos između Belorusije i Srbije.

MONOGRAFIJA VIDICI JEDNOG BELORUSA – BELOSRBINA

Forma za naručivanje

    [button "NARUČI"]

    ç