ZBORNIK

RUSKA POLITIČKA MISAO DANAS

Sažetak

„Antologija političkih tekstova, istupanja i intervjua” je podnaslov knjige srpskog diplomate, naučnog radnika i književnika Vladimira Кršljanina.

Ova panorama ruskog političkog mejnstrima sadrži tekstove najpoznatijih ruskih političara, naučnika i novinara patriotskog usmerenja, nastale u poslednje tri godine, koje je Кršljanin odabrao i preveo, a neke i propratio komentarima. U zborniku je ukupno 30 tekstova 25 autora, od kojih su našoj javnosti najpoznatiji: V. Putin, S. Baburin, G. Zjuganov, S. Glazjev, A. Dugin, V. Surkov, I. Panarin, N. Naročnjicka, N. Patrušev, J. Guskova, S. Кaraganov.

U knjizi se razmatraju i najaktuelnije međunarodne i najznačajnije ruske političke, ali i ekonomske i duhovne teme. Po širini zahvata, ovakve knjige su retke u svetu, ali i u samoj Rusiji, iako svuda raste interesovanje za političku dimenziju savremene Rusije.

Recenzenti i pisci pogovora, Živojin Đurić i Marko Pejković, konstatovali su da je Кršljanin je odabrao tekstove u skladu sa ugaonim kamenom ruske ideje kao dominantno duhovne kategorije. Prema mišljenju Đurića i Pejkovića, zajednička odlika svih tekstova ove knjige je da duhovno ima primat nad materijalnim, da je Pravoslavlje glavna duhovna odlika istorijske Rusije i da svet ne sme da bude unipolaran.

Кnjiga je zajedničko izdanje Instituta za političke studije i kompanije „Informatika” iz Beograda i Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umetnosti i kulture iz Moskve.

ZBORNIK RUSKA POLITIČKA MISAO DANAS

Forma za naručivanje

    [button "NARUČI"]

    ç